Author Topic: Grootschootvoering 35 en 36S  (Read 3034 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sjoerd

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 256
  • Sailing Camelot website
Grootschootvoering 35 en 36S
« on: 05 January, 2011, 21:43:07 »
Als eerste een mooi 2011 toegewenst.

Op onze 36S loopt de grootschoot vanaf de overloop verticaal omhoog naar een beugel die ongeveer een cm of 30 voor het einde van de giek zit. Met ruime wind loopt de grootschoot stevig aan op de sprayhood. In theorie is het mogelijk om de grootschoot te verzetten (toerail, op het einde van de giek) om te voorkomen dat de sprayhood gesloopt wordt door de schoot. Heeft iemand hier ervaring mee??

Groet,

Sjoerd
SY Camelot
Contest 36S
Hull# 206
Fractional rig
http://www.sailingcamelot.nl

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Grootschootvoering 35 en 36S
« Reply #1 on: 06 January, 2011, 09:13:42 »
Sjoerd, het verplaatsen van de schoot is niet model- of merkgebonden. Ik heb hetzelfde ondermeer bij mijn oude Contest 30 gehad en het verplaatsen van de schoot ging daar prima. Op ruimere koersen is de plaats op de giek niet echt van belang qua krachten (wel qua buiskap blijkbaar ;) )  maar op aandewinds en hoger. In het verleden een probleem gehad met een lummelbout die krom werd getrokken omdat het aangrijpingspunt van de schoot op het dek achter het aangrijpingspunt op de giek zat en de zaak daardoor van de mast werd weggetrokken.

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: Grootschootvoering 35 en 36S
« Reply #2 on: 06 January, 2011, 22:05:12 »
Hoi Sjoerd, Hoi BJ.

Om te beginnen de beste wensen voor 2011 en fijn dat het forum weer werkt. (BJ hulde!)

Bij de Contest 36S (eigenlijk technisch een 35 met 5/7 tuigage) kun je de schoot niet verder naar achteren laten aangrijpen vanaf de standaard overloop gezien. Reden is die welke BJ ook reeds gaf. (Je trekt je lummelbeslag aan de wind compleet aan gort! / hier heb ik ook reeds op onze C35/37 enige ervaring mee...) Bij ruime koersen kun je dat uiteraard wel en een verstelbare rail kan ook, maar dan moet die zodra je meer aan de wind gaat varen weer naar voren. (aan de wind mag het aangrijpingspunt NIET VOORBIJ (dus achter) de overloop komen!) Wat wij altijd doen is dit heel simpel oplossen: Onze boot heeft een vast windscherm met daarop een klein, raamloos kapje. Deze kap zit gespannen met trekbandjes. (een aan bak- en een aan stuurboord) Voor de wind maken we het desbetreffende bandje los waardoor de kap ook los komt te hangen en de schoot er niet meer langs loopt. Maar er is nóg iets waar ik je op wil wijzen: De mast van de C35 en C36S heeft slechts één paar zeer gepijlde zalingen. (32 graden) Dat is nodig om de mast de juiste steun te geven en stabiel te houden. Deze mast wordt door de meeste eigenaren gevaren zonder bakstagen (vind ik zeer onverstandig en naar ik vernam de ontwerper van deze boot, Dick Zaal, was dezelfde mening toegedaan) en dan is er verder niets aan de hand, maar mét bakstagen moet je er dus óók nog voor zorgen dat de Lij stag goed de ruimte krijgt. Dan volgt er het volgende probleem: je kunt wel je grootzeil helemaal willen uitvieren, maar dat werkt dus niet want dat klapt om je zalingen heen en weg. Advies van de tuiger van de werf aan ons was: Niet verder uitvieren dan tot dat het zeil de zaling nét niet raakt.  Dat is dus wat wij altijd doen. Prettige bijkomstigheid is dat dan ook de schoot nét niet tegen de kap aanschuurt. Dit gaat op voor ons volledig doorgelatte en uitgebouwde grootzeil. Voor onze andere grootzeilen (standaard met korte latten) gaat dat niet op want die kun je door het ontbreken van de lange latten iets meer uitvieren vóór je de zalingen raakt. (dan dus bandje losmaken)

In de praktijk valt het allemaal dus wat ons betreft (na bijna 34000 Zeemijlen) best mee.

Gr. Eric.

C35/37 "Paperino"

Offline sjoerd

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 256
  • Sailing Camelot website
Re: Grootschootvoering 35 en 36S
« Reply #3 on: 07 January, 2011, 16:18:36 »
Hi BJ en Eric,


Ik had de flapjes ook al gezien. Tijdens de delivery hadden we ze niet losgemaakt, ik zal daar idd eens mee gaan spelen. Eens met de aanpak mnbt voeren van bakstagen, ook op vorige schepen waar mogelijk gevoerd. Ik heb het schip niet aan de wind gevaren maar ik neem aan dat je op een langer aandewins rak de bakstag ook gebruikt om spanning op het voorstag te houden??

Tijdens de delivery had een een bulletalie op de (voor mij inmiddels) standaard manier, dus met een takel en de lijn doorgezet naar achteren de kuip in. Ik merkte dat ik door de bulletalie goed door te halen het zeil ook uit de zaling kan houden, je trekt dan de giek strak naar beneden en de twist uit het zeil. Ik overweeg nu ok min of meer permanent een bulletalie via de giek/mastvoet naar de klemmen naast de ingang te halen zodat ik deze als standaard kan gaan gebruiken.

Dank voor de tips.


Sjoerd
SY Camelot
Contest 36S
Hull# 206
Fractional rig
http://www.sailingcamelot.nl

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal