Author Topic: grootschoot overloop  (Read 4158 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

seabinky

 • Guest
grootschoot overloop
« on: 28 December, 2005, 12:45:02 »
ik wil de grootschoot overloop verwijderen.
de schroeven zitten (bijna) muurvast.
kan ik ze toch losdraaien?
hoe komt het dat ze zo vastzitten?


Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: grootschoot overloop
« Reply #1 on: 28 December, 2005, 17:36:04 »
Even voor mijn beeldvorming: de overloop zit op het brugdek neem ik aan, rechtstreeks op het polyester. Zit de overloop met boutjes (en dus ook met moeren aan de onderkant) vast of gaat het alleen om schroeven? En wat voor schroefkop zit er op de schroeven/bouten?

seabinky

 • Guest
Re: grootschoot overloop
« Reply #2 on: 29 December, 2005, 13:23:50 »
de overloop zit op de achterbank (bij de ingang van de achterkajuit) direct op het polyester.
hij is met verzonken sleuf-kopschroeven bevestigd.
aan de onderkant kan ik geen moeren of iets dergelijks zien omdat die of wat dan ook in het polyester weggewerkt zitten.
vanuit de achterkajuit kijk ik op de plek waar de grootschoot boven zit tegen mooi afgewerkt polyester aan en kan dus niet zien hoe de grootschoot-schroeven vastzitten.Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: grootschoot overloop
« Reply #3 on: 29 December, 2005, 16:23:07 »
De achterkajuit? O ja.... 't is een 30AC... zeldzaam type volgens mij. Maar goed, het lijkt me toch dat er iets van moeren onder moet zitten of wellicht een strip met gaten waar een schroefdraad in is getapt. 'Gewone' schroeven houden het volgens mij niet net zoals bij de rails van de fok/genua.
Heb je een mogelijkheid om op een eigen web-pagina, desnoods een MSN-Space, een paar foto's te plaatsen dat maakt het wat makkelijker om een inschatting te maken.

Hogema

 • Guest
Re: grootschoot overloop
« Reply #4 on: 01 February, 2006, 23:19:55 »
Hallo,

Ik heb een 30AC met ook een grootschoot die verplaatst is. Dit heeft alleen de eerste eigenaar gedaan dus kan ik niks melden uit de eerste hand. Wel denk ik het zelfde als een reactie hiervoor. Ingelamineerde moeren met verstevigingsplaat. Wat ik wel kan aangeven is waar de grootschoot nu zit. Kijk bij contest 30AC op deze site met een foto's. Als je meer info wilt hoor ik het wel. Groet, Marc

seabinky

 • Guest
Re: grootschoot overloop
« Reply #5 on: 17 April, 2007, 21:07:31 »
 :)
inmiddels de grootschootoverloop verwijderd en opnieuw bevestigd.
reden: ik wilde vast teak in de kuip. dit is inmiddels gebeurd. een hels karwei >:(, mooi, maar ik weet niet dat als ik alles vooruit had geweten het nog eens zou doen.

werkwijze grootschoot:
- de verzonken rvs schroeven zaten erg vast. deze heb ik met een sterke schroevendraaier met een sleutel erop losgekregen. de schroeven waren allemaal geforceerd en afgebroken. ik denk dat ze van onderuit aan een moer of strip met schroefdraad zijn vastgelast. van binnenuit kon ik niets zien, want de binnenschaal was glad. de gehele bevestiging zat opgesloten tussen de binnen en buitschaal.
- met een boor 6,5 mm heb ik de gaten van buitenaf doorgeboord. ook door de binnenschaal heen.
dat ging lastig, want waar ik doorheen boorde was de waarschijnlijk een rvs strip of moerplaat waar de schroeven af waren gedraaid.
- gatenpatroon van de oude overloop overgenomen op het teakdeel, waar de overloop weer op bevestigd moest worden.
-het teak gelegd.  ;D
-van binnenuit de gaten volgeschuimd met pur. dit om terplaatse stevigheid tussen de binnen en buitenschaal te krijgen.
-3 rvs strippen gemaakt #6x40mm. een ervan in de vorm van de binnenschaal gebogen. de gaten hierin weer overgenomen van de overloop.
-vanuit de kuip, door het purschuim heen, de gaten weer uitgeboord.
-deze gaten vanuit de kuip met een klodder sanitairkit voorzien.
-met lange 110mm verzonken kopschroeven (moeilijk aan te komen) in de overloop gestoken. vervolgens rubberringen die nauw om de schroeven sluiten op de schroeven geschoven, tot bijna aan de onderkant van de grootschoot. nog een klein kloddertje onder de ringen gekit. zo kan er via de overloop geen water naar binnen. (hoop ik). ???
-de overloop met schroeven in de gaten gepositioneerd.
-rubberstrookje op de rvs strippen gelegd tussen strip en binneschaal, dit om beschadiging van de binnenschaal te voorkomen. strippen met rvs borgmoeren en sluitring aangedraaid.
de overloop zit goed vast en zeilen maar! ;)

henk derickx 

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal