Author Topic: bevestiging mast  (Read 4711 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pieter2

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 392
bevestiging mast
« on: 02 November, 2009, 00:57:27 »
Ik heb een contest 29 mk2 met strijkbare mast. Zie foto's.
Ik heb (via contestmk2) begrepen dat er soms wat problemen waren bij sommige contest 29 met het doorbuigen van het dek tpv de mast.
Mijn boot is door een vorige eigenaar (ik ben de derde eigenaar) voorzien van een stalen 'stempel' in de kajuit, direct onder de mast. Deze stempel is duidelijk bedoeld om de mast verticaal te ondersteunen.
De stempel lijkt voldoende aangedraaid.
De mast zit in de mastvoet met een stevige mastbout.
Ik heb een aantal vragen:
1) Als ik de mast stevig horizontaal heen en weer beweeg op ca 1 meter boven de voet, kan ik zien dat de mastvoet horizontaal beweegt. De mast 'rammelt' dan. Het lijkt mij dat de mast dus verticaal op de mastbout rust. Dat zal toch niet de bedoeling zijn. Ik begreep van een ander forumlid dat bij hem de ruimte mastvoet-onderkant mast wordt opgevuld met stalen wigvormige plaatjes. Wat is volgens jullie de juiste oplossing?
2) De ruimte mastvoet-onderkant mast lijkt mij onvoldoende om de mast te kunnen kantelen. Zie foto 2. Klopt dat?
3) De mast geeft aan de onderzijde een gat te zien (zie foto 2), alsof hiermee met een bout de mast geborgd kan worden tegen kantelen. Er is verder geen mastgrendel aanwezig. Moet ik hier wat mee doen of is het gaatje slechts bedoeld om bijv water af te voeren oid?
« Last Edit: 02 November, 2009, 01:34:22 by pieter2 »
Contest 29

Offline Contest 29 mk2

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 131
 • Gender: Male
Re: bevestiging mast
« Reply #1 on: 12 November, 2009, 17:44:50 »
Hoi Pieter,

het gaatje onderin de mast is inderdaad voor afwatering en heeft geen verdere functie.

Er hoort bij staande mast een rvs borgpen in het middelste (kleinste) gat vooraan de mastvoet te zijn aangebracht. Dit om onverhoopt achteroverslaan bij een (voor)stagbreuk enigszins te voorkomen. Blijkbaar is die van jouw boot ooit een keer overboord gevallen. Aan de slijtagesporen is te zien dat hij er wel ooit heeft gezeten.

Het klopt dat het erop lijkt dat de mast aan de onderkant te weinig ruimte heeft om te kantelen.
Echter, als je je je mastbout iets losser zou maken en je kijkt achter de ringen, zie je dat er een langwerpig gat in de mastvoet zit. De mast kan dus iets "omhoog" als hij aan de onderkant gaat knijpen bij het strijken. De ruimte is echt voldoende, want bij ons lukt het ook met de plaatjes eronder om de mast naar beneden cq. omhoog te krijgen. De hefboom van het gewicht van de achterover hangende mast is zo groot dat dit haast zonder dat je het merkt goed gaat.

Ga je de mast zelf laten zakken dit jaar?
« Last Edit: 12 November, 2009, 17:46:47 by Contest 29 mk2 »
Contest zeiler sinds 1989!

Valentine

 • Guest
Re: bevestiging mast
« Reply #2 on: 01 February, 2011, 17:56:11 »
Hoi pieter,

ik heb bij onze Contest 29 oud ook een problem met den mastvoet gehad. Eeen RVS ondersteuning van binnen was helpzaam, maar pas als ik de bouten met die de Mastvoeet in het dek zit door het hele dek door met dit RVS steun verbonden heb. Nu zit die muurvast. Nog een opmerking: Borg die mast niet in de mastvoet. Als de mast kantelt door een gebroken vorstag, blijft tenminste het kajuitdak in zijn plaats. De bout hout de vallende mast nooit, maar hij is wel voldoende om het kajuitdak mee te nemen.

groetjes

Alex

Offline pieter2

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 392
Re: bevestiging mast
« Reply #3 on: 13 June, 2011, 00:23:00 »
Hi Alex,

Ik zie je bericht nu pas. Kan je me wat meer vertellen hoe die RVS ondersteuning er bij jou uitziet? Wellicht een foto of tekening?
Ik denk er over om komende winter de ondersteuning van m'n mast te gaan aanpakkken, daarom ben ik erg geinteresseerd in jouw oplossing.
vr gr
Pieter
Contest 29

Valentine

 • Guest
Re: bevestiging mast
« Reply #4 on: 13 September, 2011, 18:57:27 »
Hoi Pieter,

Sorry voor de late antwoord. Ja, hier staat die:

http://www.valentine2011.de/technik/mastfu%C3%9F/

Maar toch geen echt goede fotos. Ik heb de form onderin de Bilge op de keel afgenomen met een karton en daarvoor passend een rvs plaat 4 mm laten biegen. Daarop zijn tweee bouten gelasst M14. het bovengedeelte is een op zijn kop staande U. De bovenkant zie je op de Fotos. Rechts is de nieuwe. Die passt bij de bouten van de mastfoot. Om hem daarin te krijgen (niet zo veel riumte daar) mest uit twee deelen bestaan. Eerst het onderdeel met Epoxy daarin geplakt, dan het bovendeel daarop gezet en met moeders op de bouten omhoog gedraait. Zo krijg je spanning onder de mastfoot. Bovendien is de bovendeel in het Deckshout vmet schrouven vast. Resultaat: De Mastspanning verandert niet meer het kajuitdak bewegt niet meer. Dat voelt lekker, voral met wat meer wind. Helaas gaan de laden niet meer helemaal open. Nou ja, dat vind mijn vrouw ook erger dan ik...

Success daarmee. Met een goede RVS Bouwer echt een leuke klus!

Groetjes

Alex

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal