Author Topic: schroefaskoker Contest 35 en 36S  (Read 4165 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
schroefaskoker Contest 35 en 36S
« on: 03 November, 2010, 18:53:21 »
Heeft iemand ervaring met het vervangen van de gehele schroefaskoker van een Contest 35 (of 36S)? Bij ons is het (moeilijk of niet te vervangen) middenlager erg ruim geworden waardoor er steeds meer trillingen ontstaan. Ik wil nu de gehele koker, met alle lagers en de as vervangen voor een modernere systeemkoker met watergesmerde lagers en een volvosok afdichting o.i.d.
Ik denk dat als ik de moer aan de buitenzijde losdraai ik de koker naar binnentoe moet kunnen verwijderen. (moet eerst de motor er uit en het buitenlager en de as verwijderd worden uiteraard)

Ervaringen van anderen zijn welkom, óók wanneer het andere typen contests betreft die min of meer gelijk zijn qua constructie. (C34 / C36 ?)

Alvast bedankt voor jullie reacties.

Eric.

C35/37 "Paperino"

Gebuit

 • Guest
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #1 on: 16 November, 2010, 22:11:58 »
Hallo Paperino,
Je vraag lezende over de schroefaskoker moest ik eerst even aanmelden om te kunnen reageren.
Ik heb namelijk zojuist (de afgelopen maand) de schroefaskoker van onze C33 vernieuwd. Het is misschien niet helemaal vergelijkbaar, maar een schroefaskoker is een schroefaskoker.

Van de oude was de koppeling van de watersmering afgebroken bij het aandraaien van de slangklem. Lichte paniek maar na provisorische reparatie toch op vakantie geweest. 1 oktober op de wal en aan het werk. De oude koker zat ingegoten in een soort epoxy. Deze heb ik uit moeten hakken waarna ik de oude koker na verwijderen van de moer aan de buitenzijde met een aantal kwieke slagen naar binnen  toe heb getikt. Uiteraard moest eerst de motor van zijn plaats en de schroef eraf. Het nieuwe lager met koker paste hier precies weer in. (25 mm schroefas)  De nieuwe koker gefixeerd met vezelpasta. Tip hierbij: zet eerst de motor op zijn plaats, sluit de schroefas aan en fixeer dan pas de nieuwe koker.

Uiteraard tegelijk met deze reparatie de ruimte onder de motor schoongemaakt en geverfd en alles opgeknapt wat nodig was. Ik heb een aantal foto's van deze reparatie gemaakt die je een goed beeld zullen geven. Ik heb de reparatie zelf uitgevoerd, met hulp om de motor te verplaatsen maar verder alleen. Het is allemaal concrete materie, goed zichtbaar en makkelijk zelf uit te voeren. Totale kosten rond de 400 euro. Ik weet niet hoe ik je de foto's kan bezorgen maar het is misschien het handigst als ik ze naar je toe mail of zo. Het zal ook wel op de site kunnen maar daar heb ik nog geen zicht op hoe dat zit.
Vr gr Martin

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #2 on: 17 November, 2010, 01:08:59 »
Hallo Martin,

Dank voor je reactie.

Ben zeer benieuwd naar je foto's en welke materialen je gebruikt hebt en van welke leveranciers.
Wellicht kun je me dat doormailen. Door op paperino te likkek in de ledenlijst kun je mij rechtstreeks mailen, maar aan de andere kant is het wellicht ook voor anderen interessant te weten hoe je het gedaan hebt en daarom wellicht mogelijk het tot lering van iedereen op de website te plaatsen.
Als het veel foto's zijn wil BJ je daar vast wel behulpzaam bij zijn die aan te passen voor plaatsing.

Gr. Eric.

C35/37 "Paperino"

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #3 on: 17 November, 2010, 08:51:57 »
Martin, foto's kan je zelf op een sharing site als Picassaweb of Photobucket zetten en dan de links hier plaatsen. Als dat niet lukt dan moet je maar even contact met me opnemen (PM of mail) dan regelen we wel wat.
Overigens lees ik dat je een watergesmeerde schroefas hebt vervangen en dat betekent dat een vorige eigenaar de originele vetgesmeerde as al eens heeft vervangen. Gaat hard met die dingen... :D

Pelikaan

 • Guest
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #4 on: 17 November, 2010, 09:46:36 »
Hallo,
Ik ben in mijn 35S bouwjaar 1990 de Hollex seal aan het vervangen. Er voor in de plaats komt een Volvo seal. Ook de 2 blads vaanstand Max Prop schroef wordt vervangen door een 2 blads Flexofold. Omdat ik toch bezig ben wordt ook het achter lager vervangen.
Het binnenste lager is water gesmeerd en het losse deel moet aangepast worden voor de Volvo seal. Dat deel zit natuurlijk muurvast en zal met een pijptang (moordenaar) losgemaakt moeten worden. Ook het verwijderen van het achterlager is een uitdaging. Het restant van de schroef zit ook muurvast inclusief de moer. Ook daar bij zal enig "geweld" en hitte gebruikt moeten worden. Of de schroefas er uit kan zonder de motor te verwijderen zal moeten blijken maar ik vrees dat hij van zijn plaats moet. Maar er moeten ook nieuwe motorsteunen onder dus dat gaat in 1 moeite door. Elk nadeel heb z'n voordeel. Ik hou jullie op de hoogte.
Voor tips, foto's, wijze raad, hulp, hou ik me aanbevolen. Ook ben ik zeer geïnteresseerd in de, in de vorige berichten, genoemde foto's.
Groeten
Wim

Gebuit

 • Guest
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #5 on: 17 November, 2010, 23:16:00 »
Hallo,

Ik heb de foto's naar Eric gemaild, dat is op dit moment de snelste manier.
De reden dat ik de koker heb vervangen is omdat er steeds water door sijpelde, dat hoort niet. NIet langs de seal maar buitenlangs de koker. Het rubber lager was nog niet versleten. De oorzaak van de lekkage bleek dat het binnendeel zonder afdichting op de koker was geschroefd. Daar kom je pas achter als je het ding eruit hebt. Dan toch maar vernieuwen. De schroefas, volvo seal en schroef zijn 5 jaar geleden al vernieuwd tegelijk met de motor. Die hebben er nog maar 400 uur op zitten. Ik heb bij Allpa een buitenlager besteld, bestelnr 562020, een koker, bestelnr OT6325 en een flens, 052025, alles te vinden op blz 402 van de online catalogus. De koker zaag je zelf op maat, schroef hem mét afdichting (!!!!) in het buitenlager.
Misschien kan Eric de foto's delen met jullie.
Ik zie de verdere reakties en/of vragen wel.
Groeten: Martin.

Franklin

 • Guest
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #6 on: 19 November, 2010, 09:18:32 »
Hallo Gebuit,

Ik ben zelf ook in het bezit van een C33 echter mijn bootje heeft nog de originele vet gesmeerde schroefas en sta in dubio over het vervangen, heb nog geen lekkage maar voor het geval dat zal er toch een actie moeten worden ingezet. Begrijp dat jij het geheel keurig op foto hebt staan en zou je zeer erkentelijk zijn als je deze foto's ook zou kunnen doen toekomen zodat ik als het moment daar is met beeld en tekst de operatie kan aanvangen. Ben niet pathologisch onhandig maar vervangen van schroefassen is nu niet iets waar ik van kan zeggen dat ik er op sta te wachten om aan te beginnen dus hoe meer gedocumenteerd hoe beter,

bij voorbaat dank

Franklin
PUMBA
YERSEKE

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #7 on: 19 November, 2010, 14:52:06 »
Hallo Martin en Franklin,

Heb foto's ontvangen van Martin waarvoor mijn dank. Zal ze aan BJ doormailen met verzoek ze op de site te plaatsen.

Martin, kun jij bij de foto's aangeven wat je precies en in welke volgorde hebt gedaan?

Met vr. gr. Eric.

C35/37 "Paperino"

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #8 on: 19 November, 2010, 20:45:07 »
De foto's staan onder de kop ' Technische informatie'  op de website van de CYOC.

Gebuit

 • Guest
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #9 on: 29 November, 2010, 22:23:54 »
Hallo mede forum leden,
Ik zal even toelichten wat er op de foto’s te zien is.   
Foto 1 en 2:  Zo zag de oude koker eruit, hier is de schroefas en het binnenlager (Volvoseal) verwijderd. Uiteraard moest hiervoor de motor van zijn plaats. Dat zwarte spul is Tixophalte waarmee ik getracht heb de lekkage te stoppen, zonder resultaat. De koker is in totaal plm 30 cm lang en zit ingegoten in een blok gietmassa. 30 cm is vrij kort, vandaar de gietmassa.
Foto 2: de geparkeerde motor.
Foto 3 en 4: Hier ben ik begonnen de koker vrij te hakken uit de gietmassa. Dit ging vrij gemakkelijk met een houtbeitel, voorzichtig hakken.
Foto 6: Hier zie je de eigenlijke koker, de voorste flens is er nu afgeschroefd. Deze zat erop met een soort M40 schroefdraad, ik kon deze flens er zo met de hand af draaien, er zat geen pakking tussen. Dat was dus gelijk de oorzaak van de lekkage.
Foto 7 en 8: Na wat verder hakken kwam de hele zaak los te zitten en kon ik met een paar welgemikte slagen (uiteraard met een blokje hout ertussen) naar binnen eruit slaan. Deze foto’s tonen het gat dat dan ontstaat.
Foto 9 en 10: De gedeeltelijk gefixeerde nieuwe schroefaskoker. Het buitenlager zit terug in het zelfde gat.  De maat was precies hetzelfde.  Belangrijk:  eerst de motor op zijn plaats en de schroefas aankoppelen, dan pas fixeren.
Foto 11: Het nieuwe buitenlager van buitenaf gezien met de oude moer erop.
Foto 12 en 13: Hier is de koker verder vastgezet met vezelpasta. Het uiteind van de koker die je hier ziet komt nog een klemflens op die je vast kunt schroeven en dan komt de Volvoseal rechtstreeks op de koker, zonder verdere  tussenstukken.  Een aansluiting voor watersmering is tegenwoordig niet meer nodig, gewoon regelmatig ontluchten is goed.
Foto 14 en 15: Na schoonmaken en schilderen ziet het geheel er zo uit, ook de bilge heb ik meegenomen.
Ik hoop dat dit e.e.a verduidelijkt.
Groet: Martin.

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #10 on: 29 November, 2010, 23:34:48 »
Martin,

Bedankt voor je heldere uitleg.

BJ, kun jij deze beschrijving bij de foto's plaatsen?

Met vr, gr. Eric.

C35/37 "Paperino"

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #11 on: 30 November, 2010, 21:20:10 »
De pagina is bijgewerkt. Nu nog effe Engelse en Duitse tekst en dan kan het ook op de anderstalige pagina's  ;)

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: schroefaskoker Contest 35 en 36S
« Reply #12 on: 30 November, 2010, 23:35:48 »
BJ,

Je bent een KEI!

Eric.

C35/37 " Paperino"

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal