Author Topic: Osmose van binnen uit??  (Read 5880 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Alegria

 • Guest
Osmose van binnen uit??
« on: 12 December, 2007, 20:31:58 »
Hallo;
In het forum over osmose heb ik uitgelegd dat mijn boot (Contest 32 CS bwnr 80, 1982) ondanks een anti-osmose behandeling toch osmose plekken vertoond. Na overleg en tig aantal metingen lijkt deze osmose het gevolg te zijn van vocht tussen binnen en buitenschaal binnen in de boot zelf. Ik heb het advies gehad om de binnen schaal te perforeren om ventilatie mogelijk te maken.
Gezien het feit dat ik momenteel beide watertanks verwijderd heb tbv vervanging, kan ik momenteel goed bij deze binnenschaal en denk er zelfs over de schaal onder de tanks voor een belangrijk deel volledig te verwijderen.
Ik zou heel graag zsm met iemand in contact komen die ook met de binnen schaal aan het werk is geweest of misschien zelfs hetzelfde probleem ervaren heeft.
Mijn telefoon nummer is 0612967461


Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #1 on: 13 December, 2007, 10:28:43 »
Nou zal het aan mij liggen maar bij mijn weten zit de binnenschaal niet tegen de romp maar alleen tegen de opbouw aan. Daarnaast is de romp van een Contest ruim 20mm volglas laminaat dus de kans dat daar vocht doorheen komt is te verwaarlozen.
Maar je hebt het over 'osmose plekken' en een 'anti-osmose behandeling'. Kun je daar wat meer over vertellen??

Alegria

 • Guest
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #2 on: 13 December, 2007, 21:07:13 »
Mijn boot is 4 jaar geleden volledig geschild en na 1,5 jaar natuurlijk drogen voorzien van een epoxy systeem van International.
Toen mijn boot 3 weken geleden, na 1 winter in het water te zijn gebleven, uit het water werd gehesen waren met name ca 0,5m achter de boegschroef een aantal osmose blaasjes zichtbaar. (ca recht onder het voorschot naar de voorkajuit) Conform de werfeigenaar die mijn boot behandeld heeft moet dit van binnen uit komen omdat de epoxy laag volgens hem overal even dik en orde was.
Morgen ga ik met deze man de boot geheel meten en zoeken naar plaatsen waar zich mogelijk water achter de binnenschaal kan hebben opgezameld.
Ik ben behoorlijk onzeker over dit fenomeen dus zal morgen dit artikel verder aanvullen.
Bedankt voor je reactie.

Rob

Niels

 • Guest
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #3 on: 13 December, 2007, 21:19:16 »
Beste Alegria,

De plek die je aangeeft is een plek die bij natte rompen lang het "vochtigst" blijft bij het droogproces, osmose door vocht van binnenuit is naar mijn mening niet waarschijnlijk op die plek.
Een romp kan wel (wat) vochtiger worden van binnenuit, je moet dan denken aan de bilge of direct onder de stalen watertanks door continue condens vorming.
Ben bang dat de osmose behandeling (lees  dampremmende laag) niet goed (genoeg) is geweest.

Niels

Alegria

 • Guest
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #4 on: 14 December, 2007, 21:38:21 »
Weer een dag later. Heb vandaag de boot volledig onderzocht en ben er eigenlijk achter gekomen dat mijn boot ook achter de binnenschaal volledig droog is. De werf eigenaar ziet dit nu ook in en heeft aangegeven zich aan de overeengekomen garantie voorwaarden te houden. Vreemd is echter dat BB zijde is aangetast terwijl SB zijde een stuk beter is. Volgens zijn mening komt dit agv het vakmanschap van 2 verschillende verwerkers die gel ijkertijd een zijde bewerkt hebben. Mijn mening is dat de boot gedurende het droogproces met SB in de zon heeft gestaan terwijl bb zijde aan de gevelzijde van het bedrijf stond. Houdt in dat ik je mening deel dat de boot vermoedelijk niet drooggenoeg is geweest. De laag lijkt conform diverse metingen dik genoeg, alleen kwaliteit is moeilijk te beoordelen.
Ben blij dat de werf gemotiveerd is dit op te lossen, blijft alleen een feit dat eea wederom een hoop geld kost omdat zaken als strijken van masten, transport, bokhuur, etc etc niet binnen de garantie vergoeding valt.

Bedankt voor je reactie.

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #5 on: 17 December, 2007, 10:19:27 »
Hmm... het vakmanschap van twee medewerkers als oorzaak aanwijzen.... Dat soort uitspraken is voor mij een reden om aan te nemen dat de betreffende persoon geen benul heeft waar hij het over heeft. Datzelfde geldt voor de 'osmose van binnenuit' redenering, dat gaat volgens mij ook helemaal nergens over. Als het vocht door 20mm polyester heen komt is er heel wat anders aan de hand.
Maar wat zijn nu precies de verschijnselen: vocht, blaasjes, iets anders???

Alegria

 • Guest
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #6 on: 17 December, 2007, 20:20:42 »
Dit vakmanschap hoeft niet de maat van deze schade te zijn. Er zijn volgens mij 2 mogelijke factoren.
1: De boot heeft gedurende de droogtijd practisch de gehele 1,5 jaar met SB zijde in de zon gestaan terwijl BB zijde aan de schaduw zijde voor de hal stond.
2: Conform de betreffende werf zijn deze contests uit 3 delen opgebouwd. SB en BB zijde + dek. Het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat de kwaliteit van beide zijden niet 100% constant is geweest.

Het beeld van de Osmose: Kleine blaasjes verdeeld over de voorzijde van BB romp.

[verwijderd door de beheerder]

Niels

 • Guest
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #7 on: 17 December, 2007, 22:31:24 »
BJ en Alegria,

Ik ben bang dat het niet te maken heeft met de zonzijde tijdens droogtijd! Bij mijn schip waren ook alleen blaasjes aanwezig aan BB zijde (voor de behandeling) de droogtijd heeft bij mij maar 5 maanden geduurd en hij stond daarbij volledig in de schaduw. (tussen twee gebouwen waar er continue wind voelbaar was)
Het ontstaan van de osmose kan wel te maken hebben met de zonzijde van de box waar het schip normaalgesproken in het water ligt, de zonzijde schijnt eerder te worden aangetast!!?? en zoals gezegd met de productie van BB of SB zijde kan ook met 1 zijde wat mis zijn gegaan.
Allemaal aardige theorie?n maar vervelend dat je er weer mee geconfronteerd word, het is bij onze Contest schepen gelukkig in bijna alle gevallen een cosmetische kwaal welke niet lijkt op de osmose en delaminatie van de wat modernere (nieuwere) jachten. Daar heb ik op de werf waar ik mijn schip (zelf) heb behandeld voorbeelden van gezien waar je wel heel erg van schrikt, daar kun je met blote handen zo een gat in pulken 35x35 cm en vaak meet dan 7 mm diep!
Zal geen merknaam noemen maar daarbij stellen de paar kleine pukkeltjes van onze schepen echt helemaal niets voor.

Trouwens; Aangezien het bij mij ook de BB zijde was stel ik voor de BB Contest man uit voorzorg te ontslaan !!( ;DGeintje)

Succes met de herbehandeling!

Niels


Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #8 on: 18 December, 2007, 09:52:55 »
@Alegria: Helaas kan ik de foto niet bekijken, op de een of andere manier vindt de forumsoftware dat ik niet voldoende rechten heb... :'(    Global Moderator zijn is blijkbaar niet voldoende  ;)   Maar als het alleen gaat om kleine blaasjes zijn er twee mogelijkheden: openkrabben en vullen met een epoxyfiller of gewoon laten voor wat het is. Maar over welke werf hebben we het eigenlijk? Gewoon, uit nieuwsgierigheid....

@Niels: een kreet als "...schijnt eerder te worden aangetast!!??" is naar mijn idee typerend voor de hele osmose hype. De meeste mensen weten niet waar het over gaat maar praten anderen na. Dat is ook de reden dat er zoveel verschillende verhalen zijn, als er nanmelijk _echte_ expertise zou bestaan dan zou iedereen daar gebruik van maken... toch? De schade zoals jij die beschrijft, grote gaten enzo, wijt ik eerder aan vorst. Vocht in de romp zet uit als de boot in de winter op de kant staat en daardoor ontstaat delaminatie. De osmotische druk die eventueel ontstaat is domweg niet hoog genoeg om dat soort schades te veroorzaken.

Niels

 • Guest
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #9 on: 18 December, 2007, 20:13:08 »
Ha die BJ,

Je hebt gelijk hoor, het hele osmose verhaal is zwaar overtrokken.
Bij de osmose / delaminatie boten die ik heb gezien op de werf leek het er meer op dat de glasmat te weinig was geimpregneerd met hars dus eigenlijk te weinig verzadigd was.
Of de hars was verdwenen (afgebroken) of vanaf het begin te weinig aanwezig was geweest weet ik natuurlijk niet, wel dat het betreffende schip niet ouder was dan zes jaar.
Ben wel procestechnieker maar allerminst gespecialiseerd in kunststof (schepen) maar weet wel dat er een hoop onzin wordt verkocht / verteld die gewoon niet kan werken.
Ieder mag er het zijne van denken maar ik geloof zelf het meest in drogen en voorkomen dat er opnieuw vocht in kan komen, bijvoorbeeld schillen en daarna inpakken met glasmat en epoxy of epoxy coating en daarna antifouling.

Groet en tot ziens,

Niels

PS Een moderator met te weinig rechten? Zou dat niet aksepteren!!! (hihi)

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #10 on: 19 December, 2007, 10:10:17 »
Kijk, dat bedoel ik nou. Als er echt problemen zijn wordt dat nagenoeg nooit veroorzaakt door datgene wat men 'osmose' noemt maar door iets heel anders. Maar de genoemde schades worden door de polyesterboeren _wel_ schaamteloos gebruikt om a: te zeggen dat osmose zoooooo gevaarlijk is en b: je een 'oplossing' te slijten voor veel te veel geld die vervolgens niet werkt of overbodig blijkt te zijn. Het beste wat je kan doen, als je ergens bang voor bent, is bij tien verschillende werven advies en een offerte gaan vragen. Krijg je tien verschillende adviezen....  hoezo weten waar je het over hebt...  ::)
Overigens begrijp ik die hype om boten droog te krijgen ook niet helemaal hoor... een boot is gemaakt om nat te worden, hij ligt immers in het water. Zou de marine haar mijnenvegers ook elk jaar een paar maanden op de kant leggen om te drogen??  En als je dan toch een laag epoxy op de romp wil hebben dan zijn er prachtige soorten die zelfs onder water uitharden dus waarom dan al die moeite om een droge romp te krijgen?? Ik zal wel dom zijn.....  ;D

Alegria

 • Guest
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #11 on: 25 December, 2007, 15:33:17 »
Geweldig al deze reacties. Al met al begin ik zelf behoorlijk te twijfelen of mijn beslissing om de Alegria een anto-osmose behandeling te geven 4 jaar geleden wel de juiste was. Feit blijft dat deze boot afkomstig is van de middelandse zee waar het polyester toch een zekere mate van zout water heeft geabsorbeerd. Waarschijnlijk lijkt dit bij mijn boot momenteel de belangrijkste oorzaak van ellende. De behandeling lijkt prima te zijn uitgevoerd alleen heeft zout nu eenmaal de eigenschap vocht aan te trekken. Betekent dus dat als de boot niet 100% droog is geweest en het zout aan de huid is onttrokken kan het zijn dat dit zout als gevolg van de hygroscopische werking als nog het in het laminaat aanwezige vocht heeft kunnen activeren.

Als complement voor de werf wil ik aangeven dat deze werf zonder moeilijke discussie heeft voorgesteld de nodige reparatie volledig voor hun rekening te nemen. Als extra gaan we nu echter de boot dragen conform de hotvac procedure, daarmee zeker stellend dat bij aanbrengen van de epoxy laag de romp echt droog is en mogelijke zouten zo ver mogelijk mee verwijderd zijn.
Ik heb weer hoop en vertrouwen in de toekomst!

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Osmose van binnen uit??
« Reply #12 on: 27 December, 2007, 10:49:36 »
Tja, je kan het wijten aan het zoute water maar de meeste 'deskundigen' roepen dat zoet water agressiever is. Net zoals andere 'deskundigen', waaronder Blomberg naar ik meen,  roepen dat de romp juist enigszins vochtig moet blijven. Persoonlijk krijg ik pas vetrouwen in een bedrijf wat een behandeling voorstelt, uitvoert en er vervolgens een levenslange garantie op geeft.....  ;D

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal