Author Topic: Lekkage langs raamprofiel C31ht  (Read 4480 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Contest31ht

 • Guest
Lekkage langs raamprofiel C31ht
« on: 27 August, 2006, 22:07:10 »
Wij (vers eigenaar van een Contest 31ht bwnr 246) constateerden tijdens een nogal vochtig verlopen vakantie lekkage langs de raamprofielen van onze Contest. Regenwater langs de (verdroogde?) rubbers in de profielen in de salon en in de bilge via binnen/buitenschaal. Voorzichtig aandraaien van de schroeven mocht niet baten, mogelijk door de verdroogde rubbers verergerde de lekkage alleen maar. Tijdens de vakantie Medemblik (MYS) aangedaan om te vragen wat te doen om de lekkages te verhelpen, helaas was het op dit punt ter zake kundige personeel ook met vakantie. Op voorstel MYS wordt onze vraag nog per mail gesteld en beantwoord, reactie MYS wordt door ons nader gecommuniceerd.. Wie werd eerder met dit probleem geconfronteerd en hoe werd het opgelost? Diverse watersportzaken gaven uiteenlopende adviezen. Sika wordt door de een aangeraden en door de ander sterk afgeraden (vanwege de ongewenste lijmende werking),  bostik jachtmontagekit is een algemeen aanvaardbaar geachte optie.

Offline Ewout

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 222
Re: Lekkage langs raamprofiel C31ht
« Reply #1 on: 28 August, 2006, 11:40:34 »
Hi,

ik heb geen passende oplossing, maar ben wel erg nieuwsgierig naar de reactie van MYS.

groet,
ewout

Philip

 • Guest
Re: Lekkage langs raamprofiel C31ht
« Reply #2 on: 01 September, 2006, 22:50:08 »
Ik heb een Contest 34 en heb ook bij twee ramen lekkage gehad. Bij de eerste heb ik het profiel losgeschroefd en de hele ruit eruit gehaald. Vervolgens alles schoongemaakt en weer met glaszetterskit gemonteerd. Het is een rottig karwei om alle schroeven er weer goed in te krijgen. Vervolgens was de lekkage verholpen. Echter na de winter begon het weer te lekken. Op internet vond ik een special middeltje genaamd captain tolley. Dit is een vloeibaar middel wat net zo vloeibaar is als water. Ik heb het langs het raamrubber gespoten. Het zoekt de lekkage op en vult de lekkageplek op. Ik heb het ook bij de andere raam gedaan en geen lekkage meer gezien. Het is geen wondermiddel en kan niet tegen kit als sicaflex op maar als er een vervelend kleine lekkage is dan werkt het wel. Ik heb begrepen dat het in nederland niet of moeilijk te koop is. Ik heb het via internet in engeland gekocht. Een klein flesje is voldoende. Misschien is het een idee.

Contest31ht

 • Guest
Re: Lekkage langs raamprofiel C31ht
« Reply #3 on: 05 September, 2006, 00:00:07 »
Deze optie werd ons tijdens vakantie ook door ene Duitse eigenara van een 31 HT bevestigd en ontraden; het brahct hem maar tijdelijk soelaas. Het spulletje waar op gedoeld wordt troffen wij aan in de watersportwinkel van De Vries Sails nabij Marina Makkum. Ook daar werd de tijdelijkheid van dit middeltje genoemd en tevens Bostik jachtmontagekit als meer definitieve optie aangeraden. Sikaflex werd sterk ontraden
omdat je op deze plek geen lijmfunctie wilt hebben.

Philip

 • Guest
Re: Lekkage langs raamprofiel C31ht
« Reply #4 on: 31 October, 2006, 22:08:19 »
De ramen waar ik gebruik heb gemaakt van de vloeistof zijn nu al een jaar lekvrij. Volgens mij is het voor een kleine lekkage best een oplossing wat veel tijd bespaart. Als het niet werkt kun je altijd nog kitten.

gr Philip
« Last Edit: 31 October, 2006, 22:11:10 by Philip »

LATONA

 • Guest
Re: Lekkage langs raamprofiel C31ht
« Reply #5 on: 07 November, 2006, 07:30:05 »
I noticed some staining on the lower headliner where several windows where leaking in a hard rain storm. I retorqued the screws in a cross-wise pattern and it sealwed all te leaks. My boat was not on the ocean though.

I used to work on aircraft and there is a sealant which is used to seal the fuselage windows (holds 8-10 PSI) and the same sealant is used to seal the fuel tank inspection plate access panels. It is quite strong. On the fuel tank panels you use a parting agent to make it easy to remove the panels in the future. The sealant is two part manufactured by SealPak. Part No. is 890 B -5, 1, 1.5 etc. The -5, -2, etc. indicates the shelf life once mixed.

If a parting agent is not used, it is a very strong, flexible bond, and it has been said in the industry an aircraft could most likely fly safe without the rivets if the wing skins were only bonded with this material - I wouldn't try it though!

I am considering using this for the windows if I remove them and it looks like a good match and also any other areas where. Any input on using a sealant on the windows since I have not removed them yet?

Latona

Niels

 • Guest
Re: Lekkage langs raamprofiel C31ht
« Reply #6 on: 11 February, 2007, 18:52:57 »
Volgens mij is de beste oplossing het toepassen van zelfklevend celrubber band, dat zit standaard ook tussen het raamprofiel en de kajuit, opening naar boven houden en daar een heel klein beetje rubberkit op smeren!

suc 6 Niels

Offline BBorg

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 97
 • 29MKII
Re: Lekkage langs raamprofiel C31ht
« Reply #7 on: 14 July, 2010, 22:27:01 »
Dag Niels,

Ik zit ook met lekkage van de ramen en zoek een oplossing.
Wat bedoel jij in jouw reactie met "opening naar boven houden en daar een heel klein beetje rubberkit op smeren"? Welke opening bedoel je?
Alvast bedankt.

Gr.

Lars

Offline Edu

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 23
 • Libertijn
Re: Lekkage langs raamprofiel C31ht
« Reply #8 on: 30 August, 2010, 13:30:52 »
ik heb hetzelfde probleem gehad met verschillende ramen in mijn Contest 27. Tijdens een stevige regenbui of een tochtje op de motor tegen de wind bij 6/7 Bft leek het wel een regenwoud binnen. Ik heb tijdens een winter alle ramen eruit gehaald, goed de profielen schoongemaakt en aan beide zijden 3M afdichtingsband gebruikt. Het is nog best lastig om dat mooi rond de profielen te krijgen omdat het dubbelzijdig kleeft. Als je vervolgens de profielen weer aantrekt tegen de romp, zal het grootste gedeelte van de band naar buiten geperst worden en kun je die met een mesje verwijderen.

Het grootste probleem dat ik heb gehad is dat sommige boutjes doldraaiden in het profiel waardoor ik ze onvoldoende kon aantrekken en er alsnog lekkage was bij 1 raam. Dat heb ik dit jaar opgelost door op 1 plaats het gat door beide profielen te doorboren, M6 erin te tappen, de boel aandraaien en de uitstekende bout af te zagen. Je ziet het amper en voor het eerst in jaren heb ik een compleet droge kajuit. zooooo luxe!

succes!!

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal