Author Topic: Huiddoorvoer wegslijpen??  (Read 3578 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sjoerd

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 256
  • Sailing Camelot website
Huiddoorvoer wegslijpen??
« on: 14 March, 2011, 20:52:03 »
Hallo allen,


Op onze 36S zijn onder de gootsteen twee afsluiters geplaatst, één voor de afvoer van de gootsteen (makes sense) en één voor de afvoer van de douche. Ik ben op dit moment bezig om de afsluiters te vervangen en meende gisteren ook deze afsluiters los te draaien. De meest dichtbijzijnde (goosteen) ging er redelijk soepel af. De tweede echter zit moervast. Ondanks mijn voorzorgs maatregelen heb ik toch de huiddoorvoer een slagje gegeven.

Nu wil ik (beide) huiddoorvoeren vervangen. Dit roept een aantal vragen op:
- Wegslijpen van de buitenring lijkt me het handigste (afsluiter is vastgecorrodeerd). Andere ideeen??
- Vastzetten met Sikaflex aan de buitenzijde? Eerst stevig handvast en nar een dag of wat nog een slagje of twee geven?
- Aan de binnenzijds zat op onze Hallbergen steeds een eiken ofwel (relatief zacht) kunstof strookje waarop de wartel van de huiddoorvoer afsteunt. Is het niet erg slim om ook zon plaatje op de contest te gebruiken?

Verder wil ik gewoon weer afsluiter erop. slangtule, slang etc. Wikkelen met teflon tape.

Alle suggesties zijn welkom.

Groet,

SJoerd
SY Camelot
Contest 36S
Hull# 206
Fractional rig
http://www.sailingcamelot.nl

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: Huiddoorvoer wegslijpen??
« Reply #1 on: 15 March, 2011, 22:17:29 »
Sjoerd,

Aan de binnenzijde van de doorvoer zitten vaak (inwendig) een maar meestal twee nokjes. Stop daar een stalen strip van de binnenbreedte van de diameter tussen en laat binnen terwijl je het buiten vast houdt door een bahco op de strip te zetten de moer met een grote sleutel of Bahco los draaien. Als dat niet gaat eerst inspuiten met WD 40 en even wachten en na 10 minuten opbieuw proberen.  Lukt het dan nog niet rest alleen nog losslijpen, maar pas op dat er geen vonken in je polyester slaan (of bij je buren!) en je niet door de huid slijpt!

In plaats van teflontape gebruik ik liever wat kit. (bijvoorbeeld Sikaflex (P.U.)  of Saba polymeerkit. Beetje handvast aandraaien en laten drogen.  Vroeger gebruikten we ook wel eens Locktite draadborgingsmiddel. Ook goed, maar als je het moet kopen erg duur. Dat kan overigens alleen los door het tot meer dan 120 graden teverhitten.  Wellicht zit dat ook nog tussen de oude draad van je huidige doorvoer?

Aan de buitenzijde afkitten met Sika of Saba of een andere wattervaste kit en eerst handvast aandraaien om na 24 uur nog 1/4-1/2 slag verder aan te draaien. (geen 2)
Dit omdat je als je dit gelijk doet teveel kit weg zal persen.

Die extra ring kan m.i. geen kwaad al zie ik het nut er niet echt van.

Suc6!

Eric.


C35/37 "Paperino"

Offline sjoerd

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 256
  • Sailing Camelot website
Re: Huiddoorvoer wegslijpen??
« Reply #2 on: 22 March, 2011, 12:11:31 »
Hallo,

Kleine update:
AFgelopen weekend heb ik de doorvoer vanaf buiten weggeslepen. Dit ging vrij vlot en met minimale beschadigingen aan de gelcoat. Vanaf de buitenkant de doorvoer met afsluiter en al naar binnen getikt en voor het mooie de gelcoat bijgewerkt met een tube Jotun reparatie gelcoat. Deze week even glad afwerken en de doorvoer plaatsen.

Als met al een relatief eenvoudig klusje waar ik op een of andere reden behoorlijk tegenop zag. Het feit dat ik nog wat gelcoat repair spul in de tube had maakt het allemaal erg eenvoudig en zorgt voor een perfecte basis voor de nieuwe doorvoer.

Al met al kunnen de afsluiters er komend weekend op, waarmee dan alle afsluiters vervangen zijn. Samen met een nieuwe gland aan de schroefas een goed gevole voor het nieuwe seizoen (en handig voor de verzekering...)

Sjoerd
SY Camelot
Contest 36S
Hull# 206
Fractional rig
http://www.sailingcamelot.nl

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal