Author Topic: lekkende volvo schroefafdichting  (Read 5174 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pieter2

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 392
lekkende volvo schroefafdichting
« on: 23 May, 2009, 19:31:07 »
Ik merkte vandaag dat mijn Volvo schroefafdichting ('watergesmeerde seal') lekt als het rubber wordt bewogen. Het water komt er dan met een straaltje uit. Dus dat leek niet goed.
Als je er verder niet aanzit is er geen lekje te ontdekken. Als de moter loopt af en toe een druppeltje.
De boot is deze winter niet het water uitgeweest,m dus ik denk dat de afdichting ook niet gesmeerd is door het onderhoudsbedrijf.
Kan het normaal zijn dat zo'n afdichting zo sterk lekt als je het beweegt? Helpt invetten dan nog? Hoe doe je dat in het water?
Het rubber ziet er verder prima uit, maar veel valt er ook niet aan te zien. Hoe weet je of eea vervangen zou moeten worden?


Contest 29

Niels

 • Guest
Re:lekkende volvo schroefafdichting
« Reply #1 on: 24 May, 2009, 23:11:33 »
Hai Pieter,

Als je in het seal knijpt hoort ie te lekken, dat is ook de manier om hem te ontluchten nadat je schip uit het water is geweest, onlucht je hem niet dan gaat het seal versnelt slijten/verbranden want het seal is watergesmeerd/gekoeld.
Een druppeltje tijdens draaien hoort volgens mij niet !
Om de hoeveel jaar of draaiuren het seal vervangen moet worden weet ik helaas niet, wel iedere keer als schip uit het water is wat speciaal volvo vet in het seal knijpen heb ik gehoord.

Groet,

Niels

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re:lekkende volvo schroefafdichting
« Reply #2 on: 25 May, 2009, 11:13:21 »
Pieter,

Normaal is dat niet. Men adviseert meestal de afdichting na 7-10 jaar te vervangen bij normaal gebruik (of 1000 draaiuren, wat het eerste bereikt is).

Lekken kan de volgende oorzaken hebben:
* niet goed vastgezette klemmen
* niet ontlucht na tewaterlating (altijd na tewater laten even in de sok knijpen tot er weer water uit komt en de lucht er uit is. Anders verbrand de afdichting)
* te weinig water gehad door verstopte watertoevoer
* overmatige slijtage door varen in zanderig, ondiep water
* beschadiging binnenzijde afdichting door onvoorzichtige smering met vet. (met de punt van de meegeleverde tube kun je smeren, maar wel héél voorzichtig punt inbrengen tijdens openknijpen van de sok!)
* trillen, uit lijn staan en slingeren van de schroefas
* scheurtje (niet zichtbaar) in binnenafdichting door leeftijd of bovenmatige slijitage

Mijn persoonlijke ervaringen met dit systeem zijn overigens zeer goed. (ruim 20 jaar (op verschillende boten) gebruik ik deze afdichtingen zonder ook maar één druppel lekkage gehad te hebben. Normaal vervang ik de afdichting als de schroefas er uit moet voor vervanging of anders elke 6-7 jaar)
Mijn advies luidt dan ook: bij twijffel vervangen. Daarvoor moet de schroefas worden losgekoppeld (liefst als de boot op de wal staat, al heb ik wel eens een sok vervangen in het water, maar dat geeft tijdens de montage veel lekkage en is toch wel riskant) en kun je de nieuwe sok met behulp van het (rode!) hulpstukje op de as schuiven. LET OP: dat rode hulpstukje is ter bescherming van de zeer kwetsbare binnenafdichting en dus nooit zonder proberen de sok te monteren! Smeren kun je het best doen als de boot uit het water is. ongeveer vullen tot de smeerpasta er uit komt. Als de boot echter onverwijld niet uit het water kan, mag het ook als hij in het water ligt, al kom je dan moeilijker met het vet in de sok door tegendruk van het water.

Succes!

Eric. C35/37 "Paperino"

Offline pieter2

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 392
Re:lekkende volvo schroefafdichting
« Reply #3 on: 07 June, 2009, 22:01:00 »
Misschien goed om nog even te noemen:
Ik heb de service monteur er toch maar even naar laten kijken. Hij vond het normaal. Zo'n ding hoort dus blijkbaar te lekken als je hem beweegt.
Alles ok dus. Ik blijf het in de gaten houden natuurlijk en mocht ik toch nog zinken, zal ik het weer melden!

Bedankt voor al het meedenken.
Contest 29

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal