Author Topic: Twee zeiljachten zinken in een nacht  (Read 2241 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Contest 29 mk2

  • Sr. Member
  • ****
  • Posts: 135
  • Gender: Male
Twee zeiljachten zinken in een nacht
« on: 02 May, 2008, 12:49:11 »
Twee zeiljachten gezonken op Noordzee
Zandvoort, IJmuiden, 1 mei 2008

Omstreeks 02.00 uur ontving het Kustwachtcentrum in Den Helder een epirb-alarm van het jacht ?Regina?, dat zich op ongeveer 65 kilometer west van IJmuiden bevond. Door de Kustwacht zijn daarop een helikopter van de Koninklijke Marine en de reddingboot van IJmuiden gealarmeerd. Het motorschip ?Tor Petunia?, dat zich vlak bij de opgegeven noodpositie bevond, meldde rode vuurpijlen. Na onderzoek bleek dat de ?Regina? een gebroken mast had en water maakte. Vanwege de weersomstandigheden kon de ?Tor Petunia? de opvarenden van het jacht niet aan boord nemen. Men besloot op de helikopter en de reddingboot te wachten. De helikopter heeft een heliredder op het jacht afgezet en getracht de mensen aan boord te halen, maar vanwege de golven was dit te riskant. Alle opvarenden zijn later veilig aan boord van de reddingboot ?Koos van Messel? genomen. Deze heeft twee bemanningsleden op het jacht gezet om te proberen het zeiljacht mee te nemen naar IJmuiden. Het jacht is echter korte tijd later alsnog gezonken. De ?Tor Petunia? die al die tijd bij het jacht is gebleven en zoveel mogelijk assistentie heeft verleend, heeft zijn reis vervolgd.

Omstreeks 07.00 uur meldde het zeiljacht ?Phanton? met 3 personen aan boord water te maken op ongeveer 9 kilometer ten westen van Zandvoort. De reddingboot van Katwijk, die al voor een zoekactie gealarmeerd was, spoedde zich naar de opgegeven positie en ook de Zandvoortse reddingboot werd gealarmeerd. De loodsboot Mercuur ging eveneens onderweg. De opvarenden van de 'Phantom' zijn veilig aan boord van de reddingboot van Katwijk genomen en later door de Zandvoorters naar IJmuiden gebracht. Het jacht is gezonken.

Van beide zeiljachten zijn de opvarenden in het bemanningverblijf van de KNRM in IJmuiden opgevangen om op verhaal te komen. Ze zijn voorzien van eten en drinken en droge kleding. Door de politie zijn de verhalen opgetekend om de toedracht van beide incidenten te kunnen bepalen. Beide ongevallen hebben geen enkele relatie met elkaar. Dat twee zeiljachten in ??n nacht zinken in hetzelfde kustgebied is zeldzaam. De omstandigheden waren ongemakkelijk: een harde noordenwind, kracht 7 Beaufort en een ruwe zee. Dank zij de goede noodapparatuur, goede communicatiemiddelen en co?rdinatie konden zeven mensen worden gered.

De politie heeft in Terneuzen de kapitein en een stuurman van een vrachtschip uit Cyprus aangehouden. Het schip zou afgelopen nacht voor de kust van IJmuiden een plezierjacht hebben geramd.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij heeft de vier opvarenden met een boot van het plezierjacht gehaald, door het slechte weer was dat eerder met een helikopter niet gelukt. 

Met behulp van radarbeelden kon de Waterpolitie het vrachtschip traceren. In de haven van Terneuzen werden op de van het 105 meter lange schip inderdaad sporen van een aanvaring gevonden. De kapitein heeft echter verklaard niets gemerkt te hebben van de aanvaring.


Zie ook http://www.nos.nl/nosjournaal/artikelen/2008/5/1/010508_aanvaring.html

Wat zou de oorzaak hiervan zijn? Slecht zeemanschap? Geen goede uitkijk gehouden door het aangevaren zeiljacht? Vergeten uit te wijken?

En het tweede jacht?

Beide jachten waren , aan de afbeeldingen te zien, moderne en goed uitgeruste schepen van een meter of 11.
Wordt ongetwijfeld vervolgd.

« Last Edit: 02 May, 2008, 12:52:05 by Contest 29 mk2 »
Contest zeiler sinds 1989!