Author Topic: Navigatieverlichting preekstoel voor C33  (Read 1921 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Franklin

 • Guest
Navigatieverlichting preekstoel voor C33
« on: 16 August, 2010, 09:40:50 »
Afgelopen weekend stopte de navigatieverlichting op voorpreekstoel ermee. Uiteraard lampje gecontroleerd maar OK. In kettingbak zit de verbinding tussen deze verlichting en voeding. Hier meet ik geen spanning. Heklicht en naviagatieverlichting zitten op zelfde groep. hekverlichting doet het gewoon, de zekering is OK echter vanaf het schakelpaneel naar voren moet ergens iets fout gaan, ik vermoed een ' draadbreuk' ???. Nu gaat vanuit de kettingbak de voeding langs de bovenzijde in de kettingbak naar boven het ' dak'  in. Geen idee hoe ik de draad opnieuw kan gaan trekken om het spul weer aan de gang te krijgen. Iemand ervaring met het vervangen van draden in de c33 naar de voorpiek want kom er zo even niet uit.

mvg

Franklin
PUMBA

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 978
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Navigatieverlichting preekstoel voor C33
« Reply #1 on: 16 August, 2010, 10:52:01 »
Hmm.... dat is een lastige....  Als ik het goed hebt zit die bedrading behoorlijk gefixeerd tussen de binnen- en de buitenschil en is het niet door een buis gevoerd. Het simpelste, en ook toekomstgericht, is om zelf een buis te leggen aan de binnenkant van de voorpiek en de zaak dan door te voeren naar achteren.
Of, bedenk ik me nu ineens, je kan een kabel via een slang onder de vloer doorvoeren naar achteren en dan bij de kaartentafel omhoog naar het schakelpaneel. Hmm..... eens even over nadenken...

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 509
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: Navigatieverlichting preekstoel voor C33
« Reply #2 on: 16 August, 2010, 23:30:25 »
Franklin,

heel vaak gaat de draad eerst door de preekstoel en scheurt daar af bij de opening waar hij in en/of ook uitgaat in de ankerkluis. Probeer eens of je bij de draad kunt in de ankerkluis voor dat hij de preekstoel door gaat. Wellicht dat daar nog wel spanning op staat. In dat geval hoef je alleen het deel door de preekstoel te vervangen. Ter bescherming kun je op de doorvoerplaatsen een extra bescherming d.m.v. wat krimpkous aanbrengen

Gr. Eric

C35/37 "Paperino"

Franklin

 • Guest
Re: Navigatieverlichting preekstoel voor C33
« Reply #3 on: 17 August, 2010, 09:14:38 »
Ik was er al bang voor dat het helemaal 'ingelamineerd zat want er zit geen mm speling in de voedingsdraad die van achter komt. Paperiono bedankt voor je tip maar helaas heb ik al geen spanning op de voeding vanaf achteren. Vanaf daar gaat de draad aan de achterzijde van de kettingbak naar de preekstoel. Mijn 'hoop' was ook dat het de doorgevoerde draad was in de preekstoel maar helaas niet het geval. Zal evenals BJ nadenken over de twee opties, denk dat het doorvoeren via de bakboord zijde door de achterkant van de kettingbak naar de schakelkast de meest uitvoerbare is omdat dat hele stuk in de kastjes wegvalt en ik geen leidingen in het zicht krijg. Uiteraard sta ik open voor alle suggesties want naast deze ingewerkte kabel zit ik met het zelfde probleem met het middelste plafond lampje aan SB, ook hier prachtig ingelamineerde draad maar (hoezee) ook geen spanning op de draad terwijl de gekoppelde lamp midden BB wel gewoon brand (zitten beide opzelfde zekering en die is dus ook goed).
Wel interessant te zien dat indertijd gebouwd werd met als achterliggende gedachte dat je er nooit meer bij hoefde te komen helaas in mijn geval na ruim 38 jaar is het nu wel nodig  :)

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 978
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Navigatieverlichting preekstoel voor C33
« Reply #4 on: 17 August, 2010, 12:38:18 »
De filosofie van je-hoeft-er-nooit-meer-bij wordt tegenwoordig bij de sloepenbouw nog steeds gebruikt maar die gaan, door de bank genomen, dan ook geen 38 jaar mee. Ik denk trouwens dat Meneer Conijn daar toen ook niet echt op heeft gerekend... ;)
Alternatief (maar wel bewerkelijk): zoek de bedrading op met een leidingzoeker, frees ze uit, leg een pijp en trek daar nieuwe draden door en werk de zaak weer af met epoxy en topcoat.

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 509
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: Navigatieverlichting preekstoel voor C33
« Reply #5 on: 18 August, 2010, 18:16:55 »
Franklin,

Heb je al gemeten bij je schakelpaneel of er daar nog wél stroom op staat? Omdat je meer niet werkende verlichting (binnen) hebt zou het een slechte verbinding naar je draad kunnen ziijn in je paneel. Daarnaast (ik heb dat eerder ook wel eens gehad dat een lamp het dan weer wel en vervolgens weken niet deed) zijn je zekeringen mogelijk gecorrodeerd (of de houders)?
Tenslotte: Maak de draden vanaf het punt waar je nog wél stroom hebt eens los. Meet beide polen dan één voor één eens door tot aan de aansluiting bij de preekstoel. Mogelijk is er één nog wél goed. In dat geval zou je de zeerrailing wellicht kunnen gebruiken voor de massa? Niet ideaal, maar hoe vaak (weinig) gebruik je de verlichting? Wat ook nog kan is een batterij-led verlichting op de preekstoel zetten. Is wellicht goedkoper! (de penlites gaan best lang mee tegenwoordig!)

Gr. Eric.

C35/37 "Paperino"

Franklin

 • Guest
Re: Navigatieverlichting preekstoel voor C33
« Reply #6 on: 18 August, 2010, 23:12:07 »
@BJ: de andere verlichting binnen heb ik weten op te sporen en te verhelpen dus gelukkig hoef ik niet te vrezen etc.etc.

@paperino, inderdaad wordt het zeer zelden gebruikt en zal ik de door jou aangegeven meet opties eens gaan doen om te kijken vanwaar het nu precies zit. Ik vind het nl. zeer onwaarschijnlijk dat de draad die helemaal gefixeerd zit op de een of andere manier breuk heeft ondervonden. ik ga daar morgenavond eens wat tijd in investeren en hoop het probleem te detecteren en anders zit er inderdaad niets anders op een een stand alone te monteren want ondanks dat je het niet veel nodig hebt is het vrij onhandig het niet te hebben want je zal altijd zien dan heb je het wel nodig

franklin

JF

 • Guest
Re: Navigatieverlichting preekstoel voor C33
« Reply #7 on: 19 August, 2010, 09:29:13 »
Kun je, als je het toch maar zelden nodig hebt (net als ik overigens), eventueel gebruikmaken van een andere stroombron voorin? Leeslampjes bv. Dan hoef je niet helemaal naar achteren. (Wel schakelaartje ertussen anders ziet het er ook weer zo raar uit in de haven als je 's avonds je boekje ligt te lezen..... ;D Of je moet de 'voorgroep verlichting' op het schakelpaneel bij de 'midddengroep' zetten. Nieuwe stickers erop en klaar!

Bij onze 33 kan ik aan de binnenkant (in de voorpiek) bij de bevestiging(sbouten) van de preekstoel. Via de bb-bevestiging komt ook de draad van de navigatielampen op de preekstoel naar binnen. Waar die vervolgens heengaat weet ik niet, hij lijkt echter gewoon weggewerkt in de 'hoek' en gaat niet helemaal zomaar ergens middendoor het dak in....

JF

 • Guest
Re: Navigatieverlichting preekstoel voor C33
« Reply #8 on: 06 September, 2010, 13:41:37 »
Franklin,
ik ben eigenlijk wel benieuwd of en hoe je het hebt opgelost?

JF

Franklin

 • Guest
Re: Navigatieverlichting preekstoel voor C33
« Reply #9 on: 06 September, 2010, 20:26:36 »
Ben nog druk aan het puzzelen LOL. Er staat stroom op de groep want hekverlichting zit er op aan gesloten en deze doet het gewoon dus het probleem zit hem ergens onderweg in de draad mogelijk een draadbreuk maar dat vind ik lastig te accepteren aangezien het ineens ophield. Ben nu druk zoekende waar de draad helemaal naar toe loopt zonder nu het hele schip te slopen. Ben dit weekend voornemens om de draad zo kort mogelijk bij het schot af te knippen zodat ik voldoene over hou om te bevestigen en daar meten of er spanning is want kan mij niet voorstellen dat een draad die ingelamineerd zit opeens een breuk krijgt waardoor het hele spul niet meer werkt.
Zodra ik antwoorden heb laat ik het direct weten


Franklin

 


BJSoft