Author Topic: Kaartplotter  (Read 4259 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Ewout

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 222
Kaartplotter
« on: 16 November, 2008, 10:09:18 »
Hoi,

Ik overweeg dit jaar een kaartplotter aan te schaffen.
Wat mij opvalt is de grootte van de schermen, of liever gezegd de beperkte grootte daarvan.
Nu heb ik geen ervaring met zo'n ding, ik ben nog van de oudere stempel die met waypoints zijn kaart vol heeft staan en hiermee een route vaart.

Vragen:
Kan een ervarings deskundige mij iets meer vertellen?
Wat zijn de ervaringen met C-map versus Navionics?
Zijn er ook mogelijkheden om naast de kaartplotter de diverse routes thuis middels een laptop in te voeren?
Waar moet je op letten bij aanschaf van een kaartplotte?

En zo heb ik vast nog meer vragen.
Graag jullie reacties?

groet
ewout

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Kaartplotter
« Reply #1 on: 16 November, 2008, 13:32:26 »
Hoi Ewout, heb je ook al gekeken naar de mogelijkheden om een laptop of boordcomputer te gebruiken in plaats van een laptop? Plotters zijn behoorlijk aan de prijs en ze hebben inderdaad kleine schermen. Er zijn wel modellen die een extra VGA aansluiting hebben maar die zijn zeldzaam.
Wat betreft de kaartformaten, Navionics is beter voor binnenwateren, C-Map wat beter op buitenwater.

Masquenada

 • Guest
Re: Kaartplotter
« Reply #2 on: 16 November, 2008, 13:43:57 »
Hallo Ewout,
Op mijn vorige schip had ik een Navman 5550 plotter met externe antenne en een 5" scherm en C-map kaart. Beviel goed maar nogal prijzig, ongeveer ? 800.

Voor mijn Contest 36S heb ikm dit voorjaar een Horizon 180 i ( met interne antenne) gekocht ook een 5" schermpje en ook C-map kaart.
De prijs hiervoor was ? 399 en dat vind ik acceptabel.( Inclusief een update van het kaartje na 1 jaar)
De horizon bevalt uitstekend en ik heb de plotter boven de kajuitingang geplaatst ( dus onder de buiskap). Vanaf de stuurstand is het scherm goed te lezen.
Met de Horizon is het niet mogelijk om gegevens van de PC te uploaden , maar dat is ook niet nodig omdat je met slechts een paar handelingen waypoints en routes direct kunt aanmaken.
Ik en dus tevreden met mijn plotter

Mocht je nog meer vragen hebben laat het maar weten, wellicht kan ik ze voor je beantwoorden.

Mvrgr
Hans

Contest 36S  " Masquenada "

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Kaartplotter
« Reply #3 on: 17 November, 2008, 15:56:42 »
Nog even ter aanvulling: de Geonav 4C XS heeft een 12-pins aansluiting voor een externe monitor. Deze plotter werkt met de nieuwste Navionics kaarten, veel bereik voor relatief weinig geld. Nog een nadeel van de kaarten van Navionics en C-Map: ze lopen minimaal een half jaar achter.
Een aardig alternatief kan je misschien vinden op www.picco.nl , betaalbare boord-PC's.

Offline Ewout

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 222
Re: Kaartplotter
« Reply #4 on: 20 November, 2008, 07:03:01 »
Dag Hans,

Je geeft aan dat je alleen waypoint kan uitzetten op je kaartplotter en niet via een laptop.
C-map heeft toch ook een pc versie en een kaartlezer waarmee je via je pc (thuis) je routes kunt plotten?
Is het ontbreken van dit feature alleen van toepassing op jouw uitvoering van de plotter?
Hoe makkelijk kun je de kaartplotter verwijderen als je niet op de boot bent, je hebt hem immers onder de buiskap staan?
Werkt de GPS ook goed binnen in de boot?

Dag BJ,
Jouw optie is ook nog een mogelijkheid, maar ik ben bang dat naast de aanschaf van een computer ook inhoud dat er een extra beeldscherm moet komen en een waterdicht toetsenbord. een dergelijk toetsenbord lijkt me noodzakelijk. Verder wil ik zo min mogelijk draaiende delen in de computer hebben. Ik lig op zout en de combinatie zoute lucht met ventilators van een pc is volgens mij niet echt een fijne combinatie. Al mijn eisen / wensen bij elkaar opgeteld denk ik dat een computer minimaal net zo duur is, zoniet duurder. De functionaliteit is wellicht iets groter, dat realiseer ik me. Heb jij ervaringen met een PC?

Weet iemand hoe het principe van kaart updates werkt?
Kan iemand wat roepen over de kosten van een update?

groet
ewout

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Kaartplotter
« Reply #5 on: 20 November, 2008, 07:47:37 »
Ewout, die boord PC is behoorlijk 'maritiem', dus fanless zodat er geen problemen zijn met koeling. Er is ook een versie beschikbaar met een flash HD dus dan heb je helemaal niks draaiends meer. Voordeel van een compuyer is dat je 'em ook in kan zetten voor andere zaken als AIS, getijdeberekeing, logboeken, MP3 speler, DVD speler (schijnt handig te zijn voor kinderen), e-mail, internet... te veel om op te noemen. Kijk maar eens op die site onder 'Computers'.
Wat betreft kaarten een updates, met de nieuwste kaarten van zowel C-Map (NT MAX) als Navionics (XL3) kun je tegenwoordig een dekkingsgebied krijgen van Denemarken tot Lands End op ??n memorycard. Kosten liggen dan rond de 350 euro als ik het goed heb, updates komen in de vorm van een nieuwe card kun je meestal krijgen voor een derde van de nieuwprijs. Een nadeel van de electronische kaarten is dat ze op bepaalde punten soms twee jaar (!!) achterlopen en zelf bijwerken is nagenoeg onmogelijk. Nagenoeg, er kan wel iets gedaan worden maar de details daarvan moet ik nog even uitzoeken.

Masquenada

 • Guest
Re: Kaartplotter
« Reply #6 on: 20 November, 2008, 20:26:11 »
Dag Hans,

Je geeft aan dat je alleen waypoint kan uitzetten op je kaartplotter en niet via een laptop.
C-map heeft toch ook een pc versie en een kaartlezer waarmee je via je pc (thuis) je routes kunt plotten?
Is het ontbreken van dit feature alleen van toepassing op jouw uitvoering van de plotter?
Hoe makkelijk kun je de kaartplotter verwijderen als je niet op de boot bent, je hebt hem immers onder de buiskap staan?
Werkt de GPS ook goed binnen in de boot?


groet
ewout

Ewout,
Wellicht is het mogelijk om waypoints ook via de PC te maken, ik heb nog even snel in de Nederlandstalige handleiding gekeken en daar zag ik staan dat het via NMEA mogelijk is om te downloaden. Ik heb niet verder gekeken omdat het voor mij te technisch is ( ik ben nl niet technisch)
Ik gebruik de plotter op de KISS methode (Keep is stupid simple) hetgeen betekent dat als ik vandaag vanuit mijn thuishaven Monnickendam naar Hindeloopen wil ik even de benodigde waypoints aanmaak ( werkje van ca 5 minuten) De waypoints blijven bewaard en op deze manier bouw ik dus een waypoint bestand op.
De Horizon kan 600 waypoints bewaren en ik heb ze alle 600 echt niet in een keer nodig.
Ik heb de plotter onder de buiskap staan en door het losdraaien van een vleugelmoer haal ik de plotter weg, zeer eenvoudig.
Om die reden heb ik dus ook voor een interne antenne gekozen, omdat je dan geen extra kabeltjes behoeft los te draaien en geen extra gaten in je schip behoeft te boren.

De plotter werkt uitstekend binnen, ik gebruik hem ook wel eens binnen en twee zeilvrienden van mij hebben dezelfde plotter maar hebben deze in de kajuit op de kaartentafel gemonteerd. Werkt probleemloos.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Mvrgr
Hans

PS Als je wilt kan ik je de NL handleiding van de plotter mailen, zodat jezelf kunt bekijken hoe het precies zit met het up en downloaden naar een PC.

Masquenada

 • Guest
Re: Kaartplotter
« Reply #7 on: 20 November, 2008, 20:37:17 »
Ewout,
Op een ander forum zag ik hetvolgende staan, wordt waarschijnlijk een heel goedkoop alternatief voor de dure updates van C-Map en andere.

 "  In plaats van elk jaar een nieuwe kaart of update. Het is nog niet geheel operationeel maar gezien het gegeven, de kosten en de eenvoud zou dit wel eens wat kunnen zijn. "

Link
http://www.filo.nl/zeilen/survey/plotters.php

Ik heb in het verleden gebruik gemaakt van waypoints van filo voor mijn Garmn GPS, werkte goed en goedkoop

M.vr.gr
Hans

Offline Rob Rook

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 98
 • Gender: Male
 • De Fabian
Re: Kaartplotter
« Reply #8 on: 24 January, 2009, 12:39:02 »
Beste Ewout,

Aan boord van mijn Contest heb ik inmiddels al twee jaar  een Garmin 525 plotter. De plotter staat onder de buiskap. Op de kaartentafel heb ik een Garmin GPS staan. Ik maak mijn routes of ouderwets op de kaart en voer deze in op mijn lap top en breng deze over met behulp van het programma GPSU (down load voor  15 dollar). Ik heb bij de aansluiting van mijn GPS een schakelaar zitten waarmee ik of de gegevns van de plotter kan up/down loaden of mijn GPS kan bijwerken. Voordeel voor mij is dat ik altijd een tweetal back up bestanden heb als of de plotter of de GPS uitvalt.  Dit werkt voor mij uitstekend. Routes gemaakt in de plotter kan ik dus overzetten naar de lap top en de GPS. Ook over de kaarten Garmin ben ik zeer te spreken. Ik heb het type waarop ook foto's van de belangrijkste punten (havens en kapen) op staan en ik kan een drie D beeld van de route oproepen om zo bij moeilijke aanlopen een extra steuntje te hebben.

Wat ook nog kan maar dat heb ik niet geinstalleerd dat je de info van een AIS ontvangen op de plotter zichtbaar maakt.

Rob Rook
contest 38 ketch bouwnummer 47

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal