Author Topic: Contest 33 : goed schip ?  (Read 5043 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

nardus010

 • Guest
Contest 33 : goed schip ?
« on: 19 December, 2009, 15:41:20 »
Beste Contestzeilers op dit forum,

Goedendag. Ik stel me even voor met gelijk wat vragen als jullie dat niet erg vinden.
Ik zeil al heel mijn leven, ben 37 en heb reeds 2 kajuitzeiljachten gehad. Momenteel ben ik op zoek naar nr.3
Ik heb reeds gezeild : kust van Spanje, Balearen, Kanaaleilanden ,en verder tochten naar Engeland (vanaf Calais) Maar veelal Zeeland en het IJsselmeer.

Volgende week ga ik naar een Contest33 (botenbank)kijken.
Ben al eerder naar een kleinere Contest25  wezen kijken. Zag er kwa constructie goed uit,helaas te klein voor onze wens.
Sw voor de C33 is 107. (1.60mtr versie)Geen racer dus maar in mijn ogen een betrouwbare degelijke gezin cruiser.

Wat ik zoek :Een ruime zeiler tussen 9-10 meter, en gezien ik graag ook op zee zeil. Bootje moet ik wel goed aan de wind kunnen zeilen.
Mijn interesse ging eerst uit naar een halftonner voor het sportieve aspect. Gezien mijn vrouw en 2 jonge kinderen daar maar vanaf gezien. Mijn vrouw vind zeilen leuk,maar het mag niet te schuin gaan.(vertrouwen is wel gegroeid) We hebben samen al 3 jaar gezeild met een 7 meter kajuitdobber op de Grevelingen.
Wel wat vragen over dit schip.

-Klopt het dat oudere Contests last hebben van ehem...blaasjes..
-Hoe zit dat met die geiser ?? (gas-waakvlam...)
-Het stuurwiel is dit hydraulisch,ketting of met een kabel ?
-Kan de zithoek makkelijk een bed worden ?
-Kunnen er 2personen van 1.90 in de punt zonder opgetrokken benen ?
-Kunnen jullie punten opnoemen van de 33 die conyplex beter had kunnen doordenken ?
-Kunnen jullie punten opnoemen die je mist in je nieuwe boot en die de 33 wel had ?
-Zijn er mooie reisverhalen te vinden mensen met een contest33 ?
-Wat zijn de punten op de boot waar ik extra op moet letten?
-Wat voor motor zit er standaard in ?

zeilgroet,

Nardus010


edit:fimpje toegevoegd van een contest33 met een 30mkII spiegel ?
http://www.youtube.com/watch?v=hvPWK-rX_Ic

« Last Edit: 19 December, 2009, 16:15:27 by nardus010 »

contest

 • Guest
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #1 on: 19 December, 2009, 16:27:58 »
Hallo Nardus,

Filmje is een Contest 30 mkII dus geen 33

Masquenada

 • Guest
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #2 on: 19 December, 2009, 19:32:51 »
Hallo Nardus,

Fijn dat je je toch hebt aangemeld op ons forum. Hier krijg je immers de beste info over onze Contest schepen. ( Niets ten nadele van het Zeilersforum hoor !!!)
Ikzelf heb een 36S dus kan je geen antwoord geven op je vrageb, maar de 33 bezitters zullen dat ongetwijfeld doen.

Groet

Hans

maxbolweg

 • Guest
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #3 on: 19 December, 2009, 21:38:26 »
Hallo Nardus

Ik heb een C33, hiervoor een W570.

De C33 is een sterk gebouwde, mooi gelijnde boot. Zeilt niet heel snel maar snel genoeg, zeilt niet heel hoog, maar hoog genoeg. Is bij juiste trim aan de wind gewoon koersvast: bij windje 4-5 stuurt ie met losse handjes beter dan ik zelf zou kunnen. Gewoon een fijn schip. In een heel veld schepen vaart ze ergens middenin.
Vaar er nu drie jaar mee en bevalt prima. Omdat ie zwaar gebouwd is heeft ie wel wat wind nodig om op gang te komen.
Het schip is een ontwerp uit de jaren zestig van Van Essen. Er zijn 2 versies een vroegere en een latere. Waar Dick Zaal presies kwam kijken weet ik niet, maar het is logisch om te denken dat hij voor de veranderingen van de tweede versie verantwoordelijk is. maar als gezegd hoe het precies zit weet ik niet. Bij het modeloverzicht op deze site is mijn boot( tweede versie, bouw nummer 149) te zien, maar toen met de vorige eigenaar.

Ik zal je vragen verder beknopt nalopen:


- over osmose kun je op dit forum lezen. Weet niet of oudere Contests meer osmose hebben dan andere schepen van dezelfde leeftijd.
- Geiser heb ik niet meer aan boord er is later een boiler ingebouwd.
- mijn stuurwiel heeft staalkabels
- er is geen zithoek, maar het schip heeft langsbanken, die beide uit te schuiven/ om te bouwen zijn tot een soort twijfeltwijfelaartje of zeekooi.
- Voorpunt is super ruim en eerlijk gezegd is de ruimte en de klassieke, charmante lijn van het schip de reden dat ik voor deze boot gekozen heb. Ik was op zoek naar een mooie 30B, 31 HT( AC) of een 33. ja er kunnen twee mensen van 190  zonder problemen in slapen.
- het is een ouder ontwerp en dus zijn er ergonomisch wat dingen aan te merken. Motor/ schroefasafdichting en dat soort zaken lastiger te bereiken bij reparaties. Maar veel dingen zijn juist weer verbluffend fraai en handig gedaan.
- Ik heb deze boot nu en het zou zo maar mijn laatste kunnen zijn, zie geen reden waarom je met deze boot niet door zou kunnen varen en groeien.
- Als je echt een C33 wilt gaan kopen, kan ik je wat dingen laten zien die ik inmiddels al heb laten doen. Dan kun je beter even naar mijn boot komen kijken en dan  vertel ik je  wat zaken waar je op zou moeten letten.
- Motor standaard denk een MD11?
Succes en vrgr, Max


Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #4 on: 21 December, 2009, 08:52:06 »
In aanvulling op de post van Max: het ontwerp is van Uus van Essen samen met Robbert Das. Later heeft Dick Zaal aanpassingen aan de kiel, het roer, de waterkering en de kuip gemaakt. Ik heb zelf een C33 uit de eerste serie en daar staat een Volvo Penta MD2b in, wat de originele motor is zal afhangen van het bouwjaar van de boot. Verder gaat bij mijn boot de besturing vrijwel direct met een paar... hoe-heten-die-dingen.. ertussen. Geen kabel, geen ketting, gen hydrauliek dus niks wat kapot kan.

Enne.... de meeste osmose zit tussen de oren van mensen. De romp van een C33 is bijna 2,5cm dik dus een blaasje in de gelcoat richt echt geen schade aan al zullen de reparatiebedrijven graag anders beweren. Daarnaast is het niet merkgebonden al gaan ook daar de meest rare verhalen over. Mijn C33 uit 1971 is in ieder geval helemaal gaaf.

Franklin

 • Guest
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #5 on: 21 December, 2009, 16:32:35 »
Even een reactie van een C33 Newbie dus voor wat het waard is:
Heb een C33 bouwnummer 46 dus een uit de eerste serie
a. Blaasjes: Mijn schip is op dit moment het water uit en is geheel van haar antifouling ontdaan, het schip ondanks haar leeftijd heeft maar 2 zeer kleine plekjes die met wat fantasie "osmose" genoemd kunnen worden. Voor de rest waren de blaasje (beperkt) welke op het schip zaten slecht vocht wat tussen de harde antifouling en de slijplaag zat opgesloten. Voor een oude dame van minimaal 34 jaar zeer zeker geen probleem. De jachtschilder waar zij nu staat was zeer onder de indruk van de kwaliteit van de romp en het afwezig zijn van de osmose. Zij behandelen zelf ook voor osmose dus zouden de eerste zijn geweest om te roepen O O OO wat is dit nodig zeg.

b. Geen geiser maar warmwater boiler via de motor, een geweldige uitvinding

Als puntje van "kritiek'  zijn haar zeer eigengereide gedragingen bij het achteruitvaren op de motor. Door haar romp vorm is het wiel effect extreem te noemen en vereist het tact, geduld en vooral ruimte om goed achteruit te komen en devies is dan ook PROBEREN NIET ACHTERUIT TE VAREN op de motor.

Ander (je moet toch wat roepen) punt van dat is lastig is de bereikbaarheid van de moeren van de diverse zaken welke een dek doorvoer vereisen. De wandputtingen bijv. zijn ingelamineerd dus zonder breekwerk niet te benaderen en daardoor ook niet/lastig los te krijgen


Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #6 on: 21 December, 2009, 16:42:49 »
Aanvullinkje op Franklin: achteruitvaren is idd een kwestie van geduld en oefening maar wel te leren. Daarbij hangt het er ook erg vanaf wat voor motor er in je boot staat natuurlijk. Ik heb de oude MD2b er nog in staan, twee-hendel-bediening en het komt rustig aan op toeren. Dat in samenwerking met een dikke drieblads 17 inch schroef... tja, dan wil ze wel eens eigengereid zijn. Voordeel is natuurlijk wel dat je, als je het effect eenmaal goed kent, er ook heel goed gebruik van kan maken. Elk nadeel heb ze voordeel ... of zoiets...  Maar welke Contest ga je bekijken, er staan er drie. En wellicht wil er wel iemand mee als Deskundige?

Masquenada

 • Guest
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #7 on: 21 December, 2009, 19:41:17 »

Als puntje van "kritiek'  zijn haar zeer eigengereide gedragingen bij het achteruitvaren op de motor. Door haar romp vorm is het wiel effect extreem te noemen en vereist het tact, geduld en vooral ruimte om goed achteruit te komen en devies is dan ook PROBEREN NIET ACHTERUIT TE VAREN op de motor.Is niet alleen bij een C 33 zo ook mijn schip , een C 36S , is nogal eigenwijs bij het achteruitvaren.  Veel, veel, veel...... oefenen !!!!

Groet en sukses met het maken van een keuze

Hans

Franklin

 • Guest
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #8 on: 21 December, 2009, 20:00:33 »
Probeer zo min mogelijk te oefenen LOL waar ik tot nu toe achter ben gekomen is hoe meer snelheid je hebt (moet je wel even de ruimte voor hebben) hoe beter het gaat maar dat geeft wel paniek blikken in de ogen van de andere schepen in de directe omgeving

Offline Ewout

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 222
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #9 on: 21 December, 2009, 21:04:27 »
Om BJ te citeren, elk nadeel heb ze voordeel.

Je kunt geweldig strak draaien door het wieleffect.
Is erg stoer als je zo draait in een havenkom.  ;) Je maakt dan ontzettend veel indruk op de andere passanten.  ;D

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 527
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #10 on: 21 December, 2009, 23:27:18 »
Hans,

volgens mij stuurt een 36 gelijk aan een 35 en dat is gewoon even ervaring opdoen en je kunt hem in het kleinste gaatje parkeren! Maak eerst snelheid achteruit, zet de schroef stil en stuur. Let op, dan gaat hij precies dáár waar jij heen wilt. Dan, met wat vermogen (vooruit!), afremmen en voila!

En ik denk dat dit voor de meeste andere C's ook wel min of meer op zal gaan!

Groeten,

Eric

C35/37 "Paperino"

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #11 on: 22 December, 2009, 09:51:42 »
Om BJ te citeren, elk nadeel heb ze voordeel.

Je kunt geweldig strak draaien door het wieleffect.
Is erg stoer als je zo draait in een havenkom.  ;) Je maakt dan ontzettend veel indruk op de andere passanten.  ;D


Maakt zeker veel indruk want dan denken ze dat je een geluidloze boegeschroef hebt en dat wil iedereen wel he... :D

@nardus: laat maar even weten of je nog specifieke dingen wilt weten of assistentie bij de bezichtiging wilt.

nardus010

 • Guest
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #12 on: 24 December, 2009, 09:54:11 »
Allereerst bedank voor jullie anwoorden. Ik ben dus gisteren wezen kijken, en moet zeggen het is een flinke meid.
Van binnen is de boot in goede staat. Mooie kussens en houtwerk erg ok. Hier en daar een druppend raampje, en in de navigatiehoek een paar losse draadjes van diverse apparatuur.
Van buiten echter is een iets ander verhaal. Deze boot ligt al bijna 9 jaar op zoet water in dezefde box in Hellevoet. Dus een lik verf kan geen kwaad. Verder is het veel achterstallig onderhoud buiten. Niet onoverkoombaar maar wel meer werk dan mij lief is.
Erg aantrekkelijk geprijsde boot voor een handige kerel (of vrouw) die het niet erg vind om eerst wat werk te verzetten alvorens te gaan zeilen.

Ik zoek toch even verder, dit is mijn 2-e contest waar ik ben wezen kijken en vind het mooie schepen die er degelijk uitzien. De Landrover onder de boten zeg maar.


maxbolweg

 • Guest
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #13 on: 25 December, 2009, 11:33:25 »
Nardus/Max,

Zoals voor alles geldt ook hier waarschijnlijk: alle waar is naar zijn geld. Maar een goede C33 basis voor dat geld lijkt wel een buitenkansje.
Als je nog openstaat voor een C33 dan ben je altijd welkom  voor een rondleiding op mijn boot. Ligt nu in Medemblik. Vrgr.

maxbolweg

 • Guest
Re: Contest 33 : goed schip ?
« Reply #14 on: 02 January, 2010, 13:57:55 »
Kay/Max,

Bolle buik? Dat zeg je niet tegen een volslanke dame!
 ;)

Vaar boot met gennaker op de spiboom.Was zeer tevreden bij (SW) windje 4-5, 120-150 graden SW: 6,5 - 7,0 knopen (geen klapschroef).  Plat voor het lapje zakken de snelheden (met gennaker?) behoorlijk in: 4,5- 5 knopen? Verder is het natuurlijk een waterverplaatsend schip en bij wat hardere wind heeft het volgens mij echt geen zin om lichtweer zeil te zetten. Op de gewone zeilen vaar je dan op/over rompsnelheid.
Gebonk herken ik niet echt op geen enkele koers, behalve aan de wind met harde wind en korte steile golven op IJsselmeer.  Vrgr
« Last Edit: 07 January, 2010, 18:46:13 by maxbolweg »

 


BJSoft