Author Topic: Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?  (Read 1933 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Frank

 • Guest
Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?
« on: 04 March, 2013, 21:06:36 »
Beste clubleden,Over de meest geschikte plaats voor een reddingsvlot in container lees ik verschillende berichten. Variërend van aan de hekstoel omdat hij vanaf die plek het beste te lanceren is, tot aan vooral niet aan de hekstoel omdat dit in flinke zeegang een kwetsbare plaats is, de hekstoel hiervoor niet stevig genoeg is en stampen in zeegang tot gevolg heeft. Op het dak van de garage van het luik heeft als nadeel dat het uitzicht wordt belemmerd en rondom de mast, maakt het werken aldaar er niet gemakkelijker op. Ik neig toch naar de hekstoel als beste oplossing.

Het gaat over een Contest 31 HT. Heeft iemand hiermee goede of slechte ervaringen? Alle tips voor plaatsing van het vlot (Plastimo, 6pp, met  beugel) zijn zeer welkom.

Vriendelijke groet,
Frank

Offline Ewout

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 222
Re: Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?
« Reply #1 on: 04 March, 2013, 22:51:57 »
Dag Frank,

Het zicht wordt niet zo erg belemmerd als het vlot op het dak van de garage staat.
Veelal zit je in het gangboord als je onder zeil vaart. Manoeuvreren in de haven doe je vaak staand. Ik wel tenminste.

Mijn keuze zou dus garagedak zijn. Daarbij komt dat ik in dit geval ook een joon heb zitten aan de hekstoel samen met een sling.

Groet ewout

Viele

 • Guest
Re: Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?
« Reply #2 on: 04 March, 2013, 23:05:33 »
Hallo Frank,

Bij mijn C 30 hangt de container aan de hekstoel. Het voordeel daarvan is dat je niet hoeft te slepen met de (gladde) container om hem over boord te zetten. Vooral bij een hellend schip lijkt mij dit een slechte missie. Het enige nadeel is misschien dat het gewicht achterop het schip nadelig is voor het vaargedrag. Ik heb er geen ervaring mee bij zware zeegang. Je mag hopen dat de bouten waarmee de hekstoel is bevestigd het dan houden. Tot nu toe gaat het in ieder geval goed.

Mvrgr Wim Viele

Viele

 • Guest
Re: Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?
« Reply #3 on: 05 March, 2013, 01:07:24 »
Frank, wat ik nog vergeten ben. Denk ook aan het koord van het vlot waarmee je de gascylinder activeert waardoor de container zich opent. Dat koord moet wel aan het schip vastzitten anders drijft het vlot af  ;). Eenmaal in het vlot snij je het koord natuurlijk door! Dus wat mijn keuze betreft: aan de hekstoel. Ik heb trouwens een RFD vlot. Mét container weegt dit al gauw 20 kilo.

Mvrgr Wim Viele

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 977
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?
« Reply #4 on: 05 March, 2013, 09:39:54 »
Twintig kilo achterop zou niet zo heel veel uit moeten maken als je nagaat dat twee personen al gauw 150kg wegen. En anders een stukje ankerketting voorin om te compenseren   ;)
Ik zou ook de voorkeur geven aan de hekstoel. Je stapt pas in een vlot als het een stap omhoog wordt en dan wil je niet eerst nog naar voren moeten om het vlot te water te laten. Achterop heb je alles bij de hand.

maxbolweg

 • Guest
Re: Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?
« Reply #5 on: 06 March, 2013, 13:59:36 »
Mijn container zit aan hekstoel.  Beugel en hekstoel met extra RVS slangklemmen vastgezet.

gr, Max

rgeensen

 • Guest
Re: Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?
« Reply #6 on: 06 March, 2013, 21:15:09 »
Mijn vlot staat op het dak van het schuifluik. Het staat absoluut niet in de weg en belemmert het uitzicht evenmin. Mijn overweging voor deze plek: het lijk mij een niet echt kwetsbare pek. Het is het hoogste deel van je boot die lang boven water zal blijven als je boot zinkt. Eventuele brand ontstaat waarschijnlijk in je motorruim, ook dan is je vlot midscheeps erg praktisch in mijn ogen. Stel je ligt te slapen als je boot volloopt en zinkt dan kan je er nog steeds prima bijkomen via een luik ( ik werd afgelopen zomer s nachts wakker van het gezoem van mijn bilgepomp. Het bleek dat een nieuwe afsluiter defect was, gelukkig deed mijn bilgepomp het prima).

Ja het zijn allemaal kleine kansen waar we hopelijk nooit mee te maken krijgen, maar dit was mijn gedachtengang toen ik de beugels voor het vlot ging vast popnagelen.

hjvanh

 • Guest
Re: Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?
« Reply #7 on: 13 March, 2013, 10:43:17 »
Een goede plaats voor het vlot (in mijn geval) voor de mast. Achter in en op het schip is veel ruimte om alles te deponeren. Vooral "gewichtige zaken"  dieseltank,accu's,fietsen,lijnen (ook zwaar), bemanning (heel zwaar). Een extra ketting in de ankerbak is niet de oplossing i.v.m. het wipeffect.

De container maak ik zelf van een op de kop getikte rioolbuis (nieuw) 2 waterdichte deksels aan de zijkanten maken en het geheel schilderen we in de nationale driekleur, deksels oranje.

Frank

 • Guest
Re: Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?
« Reply #8 on: 13 March, 2013, 20:04:24 »
Wat een geweldig creatieve oplossing!

Allen die geantwoord hebben: bedankt!! Ik ga eerst bevestiging aan de hekstoel eens uitproberen. Mocht dit niet bevallen, dan het garagedak en als dat niet bevalt, dan verkoop ik het vlot in container en wordt het een tas in de bakkist.

Goede vaart het komende seizoen,
Frank

hjvanh

 • Guest
Re: Waar plaats ik mijn reddingvlot in container?
« Reply #9 on: 16 March, 2013, 14:39:31 »
Een reddingsvlot in bakskist of kajuit kan in nood problemen opleveren. In nood is het mogelijk dat je anders reageert dan in normale situaties. Je schip kan scheef liggen of al (groten)deels volgelopen zijn waardoor een tas bijv. klem kan komen te liggen en je ondanks het scheuren hem niet te pakken krijgt. In praktijk is dit meer dan eens gebeurd. Een vlot voor de mast ontneemt je praktisch niets aan het uitzicht, velen hebben ook een bijboot op dek. Bovendien is het voor de gewichtsverdeling goed.

Uiteraard valt het niet altijd mee om te bepalen wat de beste oplossing is, temeer daar iedereen er zijn eigen ideeen op nahoudt.

Succes met de beslissing.

Groet,
Andre

 


BJSoft