Author Topic: Scheur in mastvoet  (Read 1581 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Toine de Laet

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 29
Scheur in mastvoet
« on: 25 March, 2012, 21:23:43 »
In de mastvoet van mijn Contest 31HT zit een scheur aan de voorzijde en de beide zijkanten (kleiner daar). Vast al jaren, want hij is door de vorige eigenaar met flexibele kit dichtgezet en ik heb de boot nog maar 2 jaar. Was altijd al een klus op de lijst, maar nu is de tijd echt gekomen. Hij lijkt (!!) namelijk iets meer open te zijn gaan staan, maar weet dat niet zeker. In ieder geval is de kit los komen te zitten.

Zie de foto's.

Aangezien de mast strijkbaar is en de verbindingsbout daarvan aan de achterzijde zit, lijkt het mij dat er niet echt veel verticale trekkracht op die mastvoet te staan.

a) is dat een juiste conclusie?
b) is uitslijpen van de scheur en volzetten met epoxy voldoende stevig? (anders is het mast eraf en mastvoet opnieuw opbouwen met matjes, etc.

Ik hoor graag de tips, do's en don'ts.

Thx alvast!

JF

 • Guest
Re: Scheur in mastvoet
« Reply #2 on: 26 March, 2012, 16:01:35 »
Toine,
ik zou de mast strijken en het goed in orde maken. Grote kans dat het al flink ingewaterd is en dan heeft het uitslijpen en dichtmaken niet zoveel zin meer omdat het binnenwerk al zacht geworden is. Je reparatie zal dan binnen de kortste keren weer stuk zijn.

Ik heb het vorig jaar ook bij onze 33 gedaan. De mastvoet staat op een 'bakje' waarin een 'blok' hout zit. Ik heb de bovenkant eruit gezaagd en er een nieuw blok in gemaakt. Met daarin ook de bouten voor de mastvoet, waarvan er bij ons trouwens twee 'door en door' naar binnen gingen (handig voor het uitlijnen later). Het geheel goed afvullen met epoxy en matjes, vlak schuren en je hebt weer een massieve ondersteuning. Al bij al was het zo gedaan, de meeste tijd zit hem in het wachten op het uitharden van de epoxy.

Vergis je niet in de krachten die er op komen, zeker ook als je gaat strijken, bij ons spoot het water er letterlijk uit door de enorme druk die er op kwam te staan... De grootste inwatering kwam bij ons overigens van de stekkerverbindingen. Die heb ik opgeofferd, alles gaat nu vanuit de mast via een zwanenhals naar binnen.

Succes,
JF

Offline Toine de Laet

 • Jr. Member
 • **
 • Posts: 29
Re: Scheur in mastvoet
« Reply #3 on: 26 March, 2012, 23:36:27 »
Thx JF!

Ook op ZF wezen ze me op de inwatering. Ik ga eerst even de groef uitslijpen, kijken of ik de conditie van het blok hout kan beoordelen. Welke hotsoort heb jij gebruikt als opvulling? Watervast multiplex??

Op ZF is een discussie ontstaan over sterkte van balse (was een voorstel van 1 van de reageerders)...

JF

 • Guest
Re: Scheur in mastvoet
« Reply #4 on: 27 March, 2012, 13:47:21 »
 :) Ik zag het inderdaad op het ZF!
Ik heb watervast multiplex gebruikt, in drie lagen. Die lagen zijn dan ook nog 'om en om' verlijmd.

Eelke

 • Guest
Re: Scheur in mastvoet
« Reply #5 on: 10 May, 2013, 22:32:26 »
Hoi ik kan de foto's niet openen ben wel benieuwd want ik denk dat we hetzelfde probleem hebben.
Kun je ze ook toesturen naar eelkehoekstra@hotmail.com

Groet

Offline pieter2

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 364
Re: Scheur in mastvoet
« Reply #6 on: 10 May, 2013, 23:58:15 »
Blijkbaar een typische contest kwaal. Bij mij zit het ook. Ik hou het angstvallig in de gaten, heb e.e.a. afgedicht met epoxy plamuur, maar dit seizoen zie ik daar weer scheurtjes in komen.
Toine: heb je ook foto's van de reparatie?

gr

Pieter
Contest 29

 


BJSoft