Author Topic: roeruitslag  (Read 3990 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

joris

  • Guest
roeruitslag
« on: 13 March, 2007, 21:33:21 »
Het roer van mijn contest 25 heeft een maximale uitslag van ongeveer 45graden naar elke kant. Ik denk dat bij manouvreren, een grotere roeruitslag soms toch wel gewenst is. bv. box in of uitvaren, of keren in smal water, of uitwijkmanouvre.
Weet iemand misschien waarom de roeruitslag op mijn bootje begrenst is, en wie gebruikt er wel eens een grotere roeruitslag dan 45 graden? Is bij jullie boten de roeruitslag ook beperkt?

Patrick

  • Guest
Re: roeruitslag
« Reply #1 on: 14 March, 2007, 01:19:52 »
Langsstromend schroefwater heeft twee krachten op het roerblad: een sturende en remmende kracht. Bij roeruitslag van meer dan 45 graden neemt de stuurkracht af en de remkracht toe. En inderdaad daar is handig gebruik te maken bij sturen uit de box omdat je dan heel kort kunt draaien. In de praktijk het roer helemaal dwarsleggen en dan gas geven in de richting van het wieleffect (let op linksdraaiende schroef is rechtsdraaiend in z'n achteruit).  ??? Dit laat de boot bijna om z'n as draaien. Bij normaal varen heeft meer dan 45 gr. roer geven geen zin, omdat dan de remmende kracht groter is dan de sturende kracht.

Offline Ewout

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 222
Re: roeruitslag
« Reply #2 on: 14 March, 2007, 09:56:02 »
Hi Joris,

Nog een kleine aanvulling.
Tijdens de refit van mijn contest, vorig jaar, bleek dat als je de roeruitslag groter maakt je tevens het risico loopt dat het roerblad de romp gaat raken.
Je zou dan ook misschien je roerblad aan de bovenzijde moeten inkorten, weliswaar niet veel, maar toch....
Ik heb er voor gekozen om dit niet te doen.

groeten
ewout

joris

  • Guest
Re: roeruitslag
« Reply #3 on: 14 March, 2007, 21:50:44 »
aha ik zie hier duidelijk voordelen wat betreft manouvreren, Maar het roer aan de bovenkant inkorten lijkt me ook niets. Misschien ga proberen om de uitslag toch iets groter te maken. er zit een grote rvs beugel aan de roerkoning, die tegen een houten blokje aankomt bij de max uitslag. Ik denk dat ik dat houten blokje best iets dunner kan maken, zonder dat het roer de romp raakt.
bedankt voor de info!

joris

  • Guest
Re: roeruitslag
« Reply #4 on: 20 January, 2009, 20:08:23 »
Heb ik inmiddels veranderd. Het houten blok heb ik weggehaald. Het roer komt niet tegen de romp aan, en als je kort wilt draaien levert dit veel voordeel op. De maximale roeruitslag is nu 50 graden naar een kant en 60 naar de andere.

Offline Ewout

  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 222
Re: roeruitslag
« Reply #5 on: 25 January, 2009, 17:10:12 »
H? Joris,

Is je laatste opmerking gebaseerd op ervaring?
Wat vangt nu een eventuele klap op als je roerblad plotseling de maximale uitslag draait?

ben benieuwd?

groet
Ewout

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal