Author Topic: Mast trimmen / wantspanning  (Read 3519 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

JF

 • Guest
Mast trimmen / wantspanning
« on: 11 May, 2011, 12:52:40 »
Zo, ook maar weer eens meedoen......

Ik heb enkele weken geleden mijn mast eraf gehaald (heb een strijkwant en heb het gewoon maar eens geprobeerd) voor reparatie van mijn maststeun op het kajuitdak. Die was behoorlijk ingewaterd en is nu weer massief en vooral waterdicht :)

Met het er opnieuw opzetten van de mast heb ik uiteraard mijn wantspanning opnieuw moeten instellen. Vooraf me eens verdiept in die materie en kwam eigenlijk tot twee manieren van het op de juiste wijze trimmen: % van de breeksterkte of varen en spannen adhv het slack op je lijwant. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de tweede methode: gewoon een beetje recht erop, valling adhv de voorstaglengte, beetje aandraaien en varen. Vervolgens eigenlijk niets meer gedaan......

Heb zowel afgelopen weekend als het weekend ervoor gevaren (toen toch met best veel wind) en vond dat het er nog steeds prima opstond.

Toch vraag ik me af hoe ik controleer of het goed is? Iemand ervaring met een tuiger bijvoorbeeld? Of "doen we allemaal eigenlijk maar wat...."


Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Mast trimmen / wantspanning
« Reply #1 on: 11 May, 2011, 14:03:28 »
Ik 'doe maar wat' al kijk ik wel naar zaken als doorhangen van het lijwant en met name spanning op de voorstag in verband met het inrollen van de genua. Verder kijk ik naar de mast om te controleren of alles recht staat en kijk ik bij harde wind of de zaak niet te loefgierig is. Maar om nou te zeggen dat ik er echt veel aan doe  ;) 

Valentine

 • Guest
Re: Mast trimmen / wantspanning
« Reply #2 on: 13 May, 2011, 13:57:33 »
Ja, wij doen maar wat. Maar: Selden beschrijvt het heel duidelijk. Helas heb dit alleen in het duits kunnen vinden (helpzam voor mij...). Op deze Site kan je de

http://www.gotthardt-yacht.de/Anleitungen_Masten.html

"Informationen und Hinweise zum Riggen und Trimmen Ihres Seldén Riggs". Downloaden. Op page 29 is de "Zollstock methode" beschreven. Misschien kan je daar wat mee.

Als die goed staat, prima.

Groetjes

Alex

ralph

 • Guest
Re: Mast trimmen / wantspanning
« Reply #3 on: 13 May, 2011, 22:23:35 »
Hey,

hier een link voor de zelfde info als Alex alleen dan in het engels.

http://www.riggingandsails.com/pdf/selden-tuning.pdf

groetjes Ralph

JF

 • Guest
Re: Mast trimmen / wantspanning
« Reply #4 on: 14 May, 2011, 12:56:40 »
Bedankt voor de links! Ik had de Selden-tuningguide al wel gelezen: daarin gaat het over het trimmen op de breeksterkte. Ben wel benieuwd of iemand er al eens op die manier mee aan het werk is geweest... Ik zag op het ZF ook al wat posts, maar vaak gaat het dan over een 7/8e tuig e.d.

Volgende week maar weer eens een beetje klooien, dan heb ik ook mijn nieuwe zeilen.... Ben benieuwd hoe dat zal bevallen  :)

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal