Author Topic: m2 onderwaterschip contest 31 en behandeling  (Read 2316 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Psyche

 • Guest
m2 onderwaterschip contest 31 en behandeling
« on: 03 October, 2011, 14:26:31 »
Zo'n twintig jaar vaar ik al met plezier op mijn contest 31 ('73) "Psyche". Iedere twee jaar gaat ze de kant op en ontdek ik op het onderwaterschip vele kleine putjes met azijnsmaak. Niet groter dan 2 mm.
Ik telde er eens 841. Dit ondanks een nieuw Sikkens systeem (vanaf de gelcoat) van de vorige eigenaar en een nieuw systeem (vanaf de gelcoat 9 lagen, van 2 comp. primer via epoxy t/m anti fouling) dat ik er zelf jaren terug nog opgezet heb. Dat werk wil ik niet graag herhalen en het openkrabben of licht frezen van al die plekjes en die dan weer met die laagjes vullen kost ook onevenredig veel tijd.
Qua totaaloppervlak stelt het weinig voor, maar laten zitten en er gewoon antifouling overheen zetten kon ik ook niet over mijn hart verkrijgen.
Door een prof dan maar, leek me. Tot op de mat kaal, goed spoelen en drogen, epoxy, plamuur etc. alles opnieuw.
Die keuze moet ik echter deze weken maken.
Daarvoor heb ik allereerst een simpel getal nodig: het aantal m2 van het onderwaterschip. Bij de werf weten ze het helaas niet meer. Iemand die me daaraan kan helpen? Geschat lijkt het 20 à 23 maar  met al die dubbele krommingen kun je je daar flink op verkijken.
En ja de grote vraag doen of niet? En nog belangrijker: als wel, is dat dan afdoende, of piepen de witte blaas dan mogelijkerwijs toch weer door de nieuwe antifouling na twee jaar...
Ik heb zoveel warme pleidooien gelezen van voor- en tegenstanders dat ik er geen eenduidig gegrond advies aan kan ontlenen. Dus mede contesteigenaren, ik ben zeer benieuwd naar uw ervaringen. Dank voor uw reacties.
M.vr. gr. Alfred Verhoef
« Last Edit: 03 October, 2011, 14:29:21 by Psyche »

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 977
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: m2 onderwaterschip contest 31 en behandeling
« Reply #1 on: 03 October, 2011, 15:10:35 »
Ik denk dat de waarde heel aardig klopt, ik heb het voor de C30 mk1 ook eens uitgerekend en toen kwam ik op een vergelijkbaar getal. Je kunt er in ieder geval een aardig schatting van de kosten mee maken.

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 511
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: m2 onderwaterschip contest 31 en behandeling
« Reply #2 on: 04 October, 2011, 00:10:43 »
Alfred,

je kunt natuurlijk ook zelf deze klus klaren. Bijvoorbeeld door met wat hulpde plekken kaal te halen met een verfafbrandföhn of een bandschurrmachine. Sommigen kopen er een goedkope schaafmachine voor (Plm. € 55 bij Praxis). Als je kaal bent de plekken goed spoelen met water en laten drogen tot alle zuur er uit is. Dit gaat overigens nog beter door met een behangafstomer de plekken wekelijks goed te stomen. (zie elders mijn uitgebreide beschrijving op dit forum) Als het laminaat droog genoeg is (kun je laten meten of testen met een stukje plastic folie dat je met duckttape op de huid plakt. Dan 6 uur wachten en zien of er wel/geen condens onder komt) weer strak plamuren met epoxyplamuur (geen polyester plamuur!!!) en 2 matten 300 gr/m2 er over plakken en vervolgens schuren en eventueel nog,maals met epopxyplamuur strak maken en tenslotte de benodigde epoxy behandeling tegen osmose er op zetten. (meestal 5 lagen) de Antifouling kun je als de laatste laag epoxy nog net niet is doorgehard er gelijk over zetten.
Hele klus, maar dan ben je zeker onder de € 1000 klaar. En, garanties zijn er op dit soort behandelingen haast niet te geven voor de lange termijn. Meestal wordt dat aangeboden als een soort verzekering maar dan moet je aan vele voorwaarden voldoen (o.a. elke winter op de wal) en dan is die verzekering meestal ook nog afbouwend. (eerste jaar 100%, 2e jaar 90%, 3e jaar 80% etc. of in 5 jaar eerste jaar 80%, tweede jaar 60% etc.)

Mijn eigen ervaring is dat het veel, maar geen moeilijk werk is en dat het resultaat meestal goed is mits je alles volgens de door de fabrikant geleverde instructies mengt en verwerkt.
Overigens kun je ook gewoon door varen. Ik verwacht niet dat je boot door de osmose zal zinken... (maar ook daar is geen garantie voor te geven)

Wens je wijsheid!

Eric C35/37 "Paperino"

Psyche

 • Guest
Re: m2 onderwaterschip contest 31 en behandeling
« Reply #3 on: 04 October, 2011, 12:12:44 »
Dank Dame van de Dageraad, ik zal de schatting maar aanhouden. Wel gek dat dergelijke gegevens die vaak nodig zijn niet bekend zijn. 
Het zou mooi zijn als er op internet een (deel)site te vinden was met alle basale gegevens van alle Contesten. Zeker de wat oudere waarvan de werf kennelijk geen gegevens meer heeft.
Dank ook Eric van Paperino. Zeker, je kunt dat zelf doen. Heb ik ook gedaan. En met die 1000 euro kom je er wel qua kosten. Alhoewel, als je je 2-comp. erop gaat zetten wil je graag droog staan in een loods met een redelijk constante temperatuur. En dat kost ook geld. Maar als ik denk aan de tijd die het mij en de mijnen kostte, dagen vrij maken omdat je niet te lang kunt wachten tussen de lagen etc, komt het zelfs tegen een laag uurloon op een veelvoud.
Had ik concentraties plekjes, dan zou ik het op jouw manier gedaan hebben. Maar ze zitten overal. Vandaar dat een grondiger aanpak nodig is. Of, inderdaad, niets doen.
Een vriendelijke groet,
Alfred Verhoef

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 977
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: m2 onderwaterschip contest 31 en behandeling
« Reply #4 on: 04 October, 2011, 13:51:37 »
Een site met basale gegeven.... probeer http://www.cyoc.nl eens, daar is een aardige opzet gemaakt   :D

rgeensen

 • Guest
Re: m2 onderwaterschip contest 31 en behandeling
« Reply #5 on: 17 November, 2011, 17:26:30 »
Alfred,

Bij een van mijn vorige boten (sorry) een Jeanneau 32 heb ik een osmose behandeling laten uitvoeren. Ik kreeg 5 jaar garantie. Na 4 jaar heb ik deze boot verkocht. Bij een keuring (meting onderwaterschip) bleek het onderwaterschip nog steeds droog. Mijn ervaring met een osmose behandeling is dus positief. Kost wel wat, maar het was voor mij dus een goede ervaring en ik zou het indien noodzakelijk weer laten doen door een professional/ dezelfde professional.

 


BJSoft