Hoi Niels,
Geen ervaring mee op de C31, maar dat van die plamuur klopt.
Ook bij onze boot (C35/37) is gewone polyesterplamuur gebruikt onder de waterlijn. (bij kielaanhechting, op roer en rond het geïmplanteerde deel met daarop de motorfundatie, scheg en de schroefastunnel) Dat zijn ook de plekken waar wij "osmose" hadden en deels nog hebben. In 2007 heb ik de kiel er daarom afgehad, ontroest en met epoxy en in afmeting steeds groter wordende glasmatten ingelamineerd. Daar is nu alles nog steeds schoon. De achterzijde moet ik nog een keer doen als het schip er eindelijk toch eens een winter uit gaat.
Dat men polyesterplamuur gebruikte is dus duidelijk; waarom weet ik niet, want het is (in elk geval tegenwoordig) alom bekend dat dit juist vocht op gaat nemen (Hygroscopisch).
Hiermee is dus tevens duidelijk dat deze bulten geen echte osmose zijn. (osmoseblaren ruiken bij opening ook zuur; deze vrijwel niet en het zijn ook geen blazen met vocht er in, maar meer zwellingen) Wat jij beschrijft is dan ook zeker niet zo gek. Immers, deze polyesterplamuur kan vocht doorlaten naar de ingepakte stalen plaat. Gevolg is dan uitzetting van het staal door roest. Ik denk dat je dit eerst roestvrij zal moeten maken en daarna inlamineren met glasvezel en epoxy of polyester (is minder gevoelig voor temperatuur etc.) of wat ook kan en beter is dan polyester is vinylester. (is beter bestand tegen osmosevorming) Hoe dan ook, voor het lamineren kan beginnen zal het onderliggende laminaat eerst droog genoeg moeten zijn. Wat daarbij helpt is spoelen met water als het schip op de wal staat of als je sneller wilt wekelijks goed stomen met een behangstomer. De stoom haalt het eventuele zuur sneller weg dan koud water. Je laminaat zal dan redelijk snel het vocht gaan verliezen.
Voor een noodoplossing voor de rest van dit seizoen zou je wellicht kunnen proberen er een plaatje polyester over te plakken met verlijmende en afdichtende polymeerkit. (bijvoorbeeld die van Saba, Simson of Innotech - let op NIET de dekrubber!!!) Polyesterplaat is vaak wel te vinden bij teakdekkenleggers (die gebruiken vaak 1mm dikke plaat om dekken prefab vacuum op te verlijmen) of anders kun je wellicht bij polyester bedrijven wat afval ophalen (bijvoorbeeld uitgezaagde delen uit een vorm, zoals de gaten voor ramen etc. in een romp).
Sterkte!
En, als je er niet uit komt bel mij dan even. Wellicht kan ik nog wel aan polyesterplaat komen.
Gr. Eric.
C35/37 "Paperino"