Author Topic: Kiel contest 27  (Read 6072 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Content27

 • Guest
Kiel contest 27
« on: 18 January, 2008, 17:01:55 »
Ik heb een contest 27 uit 1973. Aan de achterzijde van de kiel is het polyester gescheurd. Dit hebben we vorig jaar tijdens de winterstalling geprobeerd te herstellen door alle loszittende materiaal te verwijderen, schoonmaken en ontvetten, en vervolgens meerdere lagen epoxy en glasmatten aanbrengen. Bij het optillen van de bok scheurde het echter opnieuw, net of er ruimte in de kielbouten zit waardoor de kiel als het ware uitzakt. Is het mogelijk om deze aan te draaien? Aan de binnenzijde heb ik gekeken of er reparaties uitgevoerd zijn maar dit is niet zichtbaar, of het is erg goed gedaan. Heeft iemand hier ervaring mee? Heeft iemand enig idee wat de oplossing is? De kiel eronder weg halen lijkt me wel heel rigoreus.

mvg Da Greven

maxbolweg

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #1 on: 19 January, 2008, 14:54:23 »
Als de kiel lijkt op die van de C33 dan is de kiel een polyesterproduct dat er los opgezet is en naderhand met ballast volgestort.
Een scheur in de kiel-rompverbinding lijkt me dan een serieus probleem. Zou maandag met MYS bellen, hoor graag wat hieruit komt met name de funtie van de kielbouten(?). Zie overigens dat de C27 al een D.Zaal ontwerp is, misschien dat er dus een heel andere kiel onderzit dan bij de C33.  In ieder geval succes, Max
« Last Edit: 19 January, 2008, 15:04:03 by maxbolweg »

contest

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #2 on: 20 January, 2008, 13:19:43 »
Hallo content27, heb je ook foto's hiervan maakt het misschien wat makkelijker om er iets over te zeggen.Verder denk ik dat de constructie dezelfde is als de 30 van Roy, wellicht heeft die een oplossing wat betreft de bouten. Je zegt dat het polyester is gescheurd, dan bedoel je van de romp, vlak naast de kiel romp verbinding? Kan er ook roest zitten tussen romp,kielverbinding door de bouten. Als ik het goed heb wordt 1mm ijzer omgezet in 1cm roest daardoor krjg je wellicht dat het polyester gaat scheuren, of een keer hard aan de grond gelopen? Stuur eens een mail aan Dick Zaal die zal wel weten hoe de constructie is en of er zwakke plekken zijn. Zet ook je vraag eens op het zeilersfoum daar zitten ook mensen uit de praktijk. En natuurlijk even een berichtje of tel. naar de contestwerf zoals Max al aangaf. Veel succes
« Last Edit: 20 January, 2008, 20:22:51 by Henk contest 30 mk II »

Offline BJ

 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 979
 • Gender: Male
  • BJSoft
Re: Kiel contest 27
« Reply #3 on: 21 January, 2008, 09:54:54 »
Er zijn verschillende uitvoering van de C27. De eerste 2, ook het '73 model, zijn volgens mij allebei van Uus van Essen en pas het derde model was van Dick Zaal.. maar dit terzijde...  ;) 
Om een beetje beoordeling te kunnen geven zijn een paar fotos' wel heel belangrijk. Op die manier is de plaats en de omvang van de schade te bepalen. Kun je aan de binnenkant zien wat de status van de kielbouten is? Zijn ze goed zichtbaar, niet verroest, strak aangedraaid? Heb je dit probleem al eerder gehad of is het dit jaar voor het eerst? Heb je ook lekkage?? En waar ligt de boot, wellicht dat een van de leden even langs kan komen... 

Content27

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #4 on: 21 January, 2008, 18:30:45 »
Onze boot is ontworpen door Dick Zaal. Om op BJ's reactie terug te komen, er is geen sprake van lekkage. De kielbouten zijn goed zichtbaar en zeer licht geoxxideerd. met de schroevendraaier zo blank te maken. De kielbouten aandraaien kan ik proberen. Het schip is door ons in juni 2006 aangeschaft. Zoals al vermeld hebben we dit probleem de eerste winterstalling proberen op te lossen maar heeft niet geholpen. Wie weet hoe een foto bij het bericht te plaatsen, dit lukt mij om wat voor reden dan ook niet.

contest

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #5 on: 21 January, 2008, 21:23:10 »
Bericht toevoegen weet je, je klikt dan op Extra opties dan op bladeren je voegt dan uit je fotobestand de foto's toe verzenden en het staat er succes

maxbolweg

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #6 on: 21 January, 2008, 21:44:44 »
en  toen kreeg ik volgende melding:

De upload directory is vol. Probeer een kleiner bestand en stuur een bericht naar de <a href="mailto:roy.van.der.stad@cyoc.nl">beheerder</a>.

Content27

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #7 on: 21 January, 2008, 22:03:43 »
Foto bijplaatsen lukt inderdaad niet, krijg ook de melding als Maxbolweg.

contest

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #8 on: 22 January, 2008, 08:53:17 »
Even kijken of het lukt

[verwijderd door de beheerder]

contest

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #9 on: 22 January, 2008, 08:57:24 »
Zoals je ziet is het gelukt om een foto te plaatsen. content27 stuurde mij deze op in een pm met het verzoek of ik het eens wilde proberen. Nou mensen wie weet de oplossing, denk even mee zet je gedachten hier neer. Want voor je het weet is het zeilseizoen weer aangebroken.

maxbolweg

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #10 on: 22 January, 2008, 10:25:50 »
Tsja als ik het zo zie zou je zeggen dat een aangehangen kiel is, zoals op de C30 en C31HT, toch?  Dan zou ik zeggen kielbouten aandraaien en kitten, op de daarvoor aangewezen manier.  Misschien dat dat betekent dat kiel er inderdaad er af moet.
Maar misschien is een deel van kiel ingelamineerd, want de C27 lijkt toch op een soort semi-S-spant?
Ik zou foto toch naar MYS mailen en vragen om advies.

contest

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #11 on: 22 January, 2008, 11:07:00 »
Ja ik denk ook dat bevestiging van de kiel hetzelfde is als van de 30 zoals de Joshua. En zoals in het verslag van Roy met betreking tot de kiel staat, zat daar ook veel roest. Denk dan ook dat de kiel als je het goed wilt oplossen er onder uit moet. En Max ik denk dat het een rond spant is met vinkiel, van Essen had de semie S-spant. En content27 geeft al aan dat het het een D. Zaal ontwerp is, dat is dan het nw model. In '73 zijn er zowel  "oude"  als nw modellen gebouwd.

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: Kiel contest 27
« Reply #12 on: 28 January, 2008, 00:41:47 »
 ::)
Beste Content 27,

Als ik de foto eens goed bekijk lijken er mij meerdere zaken mogelijk de oorzaak van de werking van jullie kiel.
1. Wellicht is er bij het (hard?) achteruitvaren ergens met de kiel op gestoten en mogelijk een spant (stringer) aan de voorzijde beschadigd (gebroken)?
2. Is de kiel er mogelijk afgeweest en niet goed aangetrokken / nagetrokken / zitten er wellicht bouten los?
3. Kan de kielflens erg roestig zijn en daardoor gaan drukken? (roest doet staal ongelofelijk uitzetten (wel tot meerdere keren de oorspronkelijke dikte en daarbij komen er grote krachten vrij)

Hoe dan ook, ik zou toch maar even mailen of bellen met Conyplex of Dick Zaal.

Bij onze Contest 35 heb ik zojuist de kel losgehad om e.e.a. te ontroesten en in de epoxy te zetten. Ik weet niet of de constructie vergelijkbaar is met de C27, maar bij ons lag de kielflens ingelamineerd in een soort inham in de romp (kielbak) en daarover zat een kleine 10cm plamuur gevolgd door 4mm laminaat ter afwerking en om het geheel glad te krijgen. Bij ons was vooral het laminaat onder de kelflens ?n de plamuur door inwerking van water op het gietijzer en door roest van de flens ook deels losgedrukt. Hoewel de kiel daardoor niet van zijn plaats gedrukt werd.
Het is natuurlijk mogelijk dat ook bij jullie zoiets speelt, maar dan in verergerde mate.

Tenslotte nog een tip. Probeer als het schip op de wal staat (wellicht nu in de winterstalling?) eens de spanten d.m.v. wat stroken karton te mallen. Als de boot daarna weer tewater is kun je met deze mallen zien of de spanten vervormen en hoeveel. Zegt niet alles, omdat elke polyester boot dan iets zal vervormen (verschil tussen drukken op, ?f hangen aan de romp door de kiel), maar als het erg veel verschil (meerdere centimeters) is duidt dat mogelijk op een gebroken/verzwakte of ingewaterde spant.

Succes

Eric ("Paperino" C35)

Offline Contest 29 mk2

 • Sr. Member
 • ****
 • Posts: 131
 • Gender: Male
Re: Kiel contest 27
« Reply #13 on: 20 February, 2008, 16:26:16 »
Oei,

dit ziet er wel uit als een serieus probleem, wat het beste even beoordeeld kan worden door Medemblik Yacht Service.

Als ik jou was zou ik ze bellen/mailen en het probleem voorleggen. Je hebt gelukkig een foto, dat verduidelijkt al een heleboel.

Bij mijn neef (Contest 30A uit 1978, met eveneens aangezette kiel) bleek er achter de kielflens een stuk loze sparing in de romp te zitten dat was opgevuld met schuim/plamuur, dat liet los en gaf ook scheuren. Dat bleek echter geen constructief probleem.

Succes ermee!

Overigens heb ik in de 20 jaar dat ik contest-fan ben nog nooit scheuren gezien bij de ingelamineerde kielen van de oudere typen...


Contest zeiler sinds 1989!

Content27

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #14 on: 09 March, 2008, 17:40:43 »
Zo, door drukte en verbouwing weer tijd om een berichtje te plaatsen. Heb tig keren gebeld en gemaild met MYS, de foto's gemaild en ze zouden er op terug komen. Tot op heden niet gebeurd. Heb inmiddels 2 maand niks van ze vernomen mbt de kwestie kiel. Binnenkort toch maar es beginnen met het proberen aan te draaien van de bouten, en aan de buitenzijde wat openkrabben om te zien of er uitzetting door roest heeft plaatsgevonden. Als laatste optie hou ik het eronder weghalen van de kiel.

En zoals beloofd Max, ons vaargebied is ijsselmeer/markermeer, Friesland, lauwersmeer, en dit jaar wil ik de eerste tochten op het wad gaan maken. Het klopt dat we niet terug te vinden zijn op de ledenlijst. Heb me hiervoor niet aangemeld.

groeten

Content27

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #15 on: 01 May, 2008, 14:45:15 »
Eindelijk tijd om me volledig op de boot te richten. Wat betreft de kiel, ik denk dat we het probleem hebben gevonden. We zaten in eerste instantie te denken aan de kielbouten, maar naar nu blijkt zitten er kleine scheurtjes in het polyester wat op, ik noem het maar spanten, zit gelamineerd. Deze rechtopstaande spanten dienen tevens al draagvlak voor de vloer, en lopen over de hele breedte van het schip. We denken dat deze spanten tevens voor stevigheid dienen voor de romp, en doordat bij de achterste spant het polyester is gescheurd en heeft losgelaten van het spant, de stevigheid er enigzins uit is. En omdat ook het polyester aan de achterzijde van de kiel is gescheurd, lijkt het ons aannemelijk dat het met elkaar te maken heeft. We gaan aan weerszijden van de spant de boel schoonkrabben, goed ontvetten met aceton en vervolgens goed lamineren. De spant zelf is in goede staan dus willen we deze hergebruiken.

maxbolweg

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #16 on: 02 May, 2008, 09:57:15 »
Hi,

Even meedenkend met je. Het zou dus kunnen zijn dat roest bij de kielbouten zoals beschreven door Paperino geloof ik een zo'n grote spanning heeft veroorzaakt dat laminaat is gaan inscheuren? In  dat geval zou je toch kiel er af moeten halen?

Of denk je dat alleen door scheuren van laminaat ruimte is ontstaan, waardoor de kiel is losgekomen. In dat geval zou je  de bouten ook gewoon aan moeten kunnen draaien op de gezonde 'spant', toch?

Vind ze mooi zo'n C27 ;zie je wellicht op het Markermeer dan maar, succes  + groetjes Max


pim.degraaf@quickn

 • Guest
Re: Kiel contest 27
« Reply #17 on: 11 November, 2008, 19:38:43 »
heb vanmiddag met ex-contest mensen gesproken :
kiel niet loshalen
polyester rond de kiel weghalen(klus!, tot de kielzool zichtbaar wordt
zool-kiel opnieuw kitten
weggehakte polyester  vervangen door epoxy, versterkt met matje.

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal