Author Topic: Drinkwater tank spoelen  (Read 3210 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sjoerd

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 256
  • Sailing Camelot website
Drinkwater tank spoelen
« on: 23 April, 2013, 08:47:45 »
Allen,


Nav de post over nieuwe watertanks mijn ervaring met het spoelen van watertanks. Hiervoor zijn verschillende middeltjes beschikbaar. het is echter ook mogelijk om watertanks te spoelen met chloor oplossing. Hierbij moet je eventuele koolstoffilters loskoppelen, deze raken nl verstopt door chloor.

Om van de chloorsmaak af te komen is het mogelijk om na te spoelen met azijn. Dit lost de chloorsmaak compleet op. In onze vorige boot hebben we op die manier een muf watersysteem behoorlijk op kunnen frissen.

Concentratie chloor die wij gebruikt hebben: 1/10 liter per 1000Liter water. DIt levert een flinke chloorsmaak en stank op. Na schoonspoelen met water en twee keer naspoelen met (huishoud) azijn (lekker met citroensmaak!! :-) ) oplossing was de chloorsmaak en geur volledig verdwenen. De concentratie huishoudazijn weet ik niet meer, in ieder geval bij de tweede spoeling erg laag.

Groet,

Sjoerd
SY Camelot
Contest 36S
Hull# 206
Fractional rig
http://www.sailingcamelot.nl

Offline Ewout

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 222
Re: Drinkwater tank spoelen
« Reply #1 on: 23 April, 2013, 10:44:34 »
Môgge Sjoerd,

Chloor en rvs ( lasnaden) gaan niet zo goed samen is mij verteld.
Kunstof tanks; geen probleem.

Groet Ewout
« Last Edit: 23 April, 2013, 21:24:38 by Ewout »

rgeensen

 • Guest
Re: Drinkwater tank spoelen
« Reply #2 on: 23 April, 2013, 20:15:56 »
Enig idee hoe dat zit met legionella? Ik heb wel eens filters gezien, maar die moet je centraal bij de tank plaatsen. Ik had het idee dat dat niet zou helpen omdat legionella net zo goed kan ontstaan bij de leiding naar of in de tappunten. Of is dat te kort door de bocht?
Ooit een goed anti legionella systeem gezien?

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: Drinkwater tank spoelen
« Reply #3 on: 23 April, 2013, 20:21:06 »
Helemaal eens met Ewout!!

Chloor (ook in verdunde oplossing) haalt het nikkel uit het rvs!
Leuke anekdote ter lering en vermaak:

Ik lever RVS producten aan een klant. Deze wil graag dat wij deze artikelen voor aflevering "zuren". Zuren is het KORT in het zuurbad houden van het bewerkte RVS en snel daarna weer goed met schoon water naspoelen. Dit om eventuele resten (spanen) van stalen gereedschappen die bij de bewerking zijn gebruikt op te lossen om oppervlakte roest te voorkomen.  Wij hadden dit werk uitbesteed aan een bedrijf dat dit altijd voor ons deed. Toen we de goederen terug kregen zaten er alleen maar gaten in en leek het rvs meer op een doorgeroest stuk pisbakkenstaal! Wat bleek: Bij het bedrijf dat dit voor ons deed werkte een vakantiehulp. Die dacht vrijdag om 16.59 uur nog snel even ons beslag vast in het zuur te leggen zodat het maandag gelijk kon worden verstuurd.... Na weging was de gewichtsafname meer dan 36% m.a.w. exact ; alle nikkel was uit het RVS verdwenen.


En, daar zou ik dus mijn RVS tanks, maar ook mijn stalen tanks niet aan wagen! (als ik die al had natuurlijk want wij hebben kunststof op de vuilwatertank na)

Gr. Eric

C35/37 "PAPERINO"

Offline paperino

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 529
 • Gender: Male
 • "Paperino"
Re: Drinkwater tank spoelen
« Reply #4 on: 23 April, 2013, 20:31:33 »
@ Rgeensen:

Ja die zijn er. Werken met UV-lamp dat het water "doorstraalt". Worden meestal alleen geplaatst net voor de douche mengkraan. Legionella is namelijk alleen gevaarlijk bij inademing van nevel of kleine druppels (douche). Als je met legionella besmet water drinkt is het in principe niet gevaarlijk. Bij Hoekman in Urk hebben ze dat soort systemen (24 en 230 Volt) maar die zijn nogal prijzig (vanaf € 750 plm.) en eigenlijk bedoeld voor de visserij. Op Düsseldorf (Boot) heb ik net als op de METS in Amsterdam (RAI) kleinere (12 Volt) systemen gezien die rond de € 450 zaten. Dat zijn natuurlijk ongemonteerde prijzen en zonder de benodigde nieuwe slangen. klemmen etc.

Tenslotte zijn er ook de z.g.n. zilvernitraat balletjes die je in de tank moet laten zakken en die het water zouden zuiveren van bacterien en legionella, maar ik meen mij te herinneren dat er in de Waterkampioen ooit een test heeft gestaan die niet al te positief was voor de "balletjes".

Ook helpt: slang eerst goed doorspoelen voor het tanken. (water moet koud aanvoelen!), tanks regelmatig leeg maken en doorspoelen tussen de vullingen door met schoon water. Laat alle kranen daarbij goed doorstromen zodat er geen oud water blijft staan in "doodlopende"stukken leiding!  Water nooit langer dan 5 dagen bewaren! (zeker niet als het warm is) Een koolstoffilter in de aanvoerslang helpt tegen fijn en grof vuil in de tank en geeft het water een heldere aanblik en neemt "plastic slangensmaak"  grotendeels weg. Tegen legionella helpt koolstof echter niet!Gr. Eric

C 35/37  "Paperino"

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal