Author Topic: Constructie watertanks contest29  (Read 2946 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pieter2

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 392
Constructie watertanks contest29
« on: 10 May, 2013, 16:03:04 »
Weet iemand hoe de aansluiting van de slangen op de watertanks in een contest 29 in elkaar zit ? Ik dacht nl een lekje daar te hebben. Ik heb de bank er af gehaald, maar het lijkt er op dat de aansluiting aan de onderzijde van de tank zit. Dat wordt dan wel een hele grote klus?
Contest 29

Eelke

 • Guest
Re: Constructie watertanks contest29
« Reply #1 on: 10 May, 2013, 22:17:53 »
Hoi, dat klopt de watertank bij onze contest 29 zaten de aansluitingen onderin.
Ik heb de tanks eruit gehaald dit omdat je ze niet goed schoon kon maken en vervangen voor de plastimo waterzak wat goed werkt.

Groet

Offline pieter2

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 392
Re: Constructie watertanks contest29
« Reply #2 on: 16 June, 2013, 12:53:12 »
Gisteren (Eenzame Noord tocht) kwam ik weer tot de ontdekking dat er iets lekt bij de watertanks. Dit gebeurt steeds als je erg schuin gaat.
Het was heel zwaar weer en de boot lag dan ook zo'n 14 uur lang op één oor, kruisend tegen grote markermeergolven. De bilgeput was volledig gevuld met water.
Ik heb een vermoeden dat het de bakboord tank is. Maar als de aansluiting aan de onderzijde zit, begrijp ik niet zo goed waarom het lekken zou optreden als je schuin gaat.
De bovenzijde van de tanks heb ik al eens geïnspecteerd, maar ik kan niets vinden. Om de aansluiting te verbeteren moet de hele tank er uit. Dat is erg veel werk en dus wil ik eerst de logica van de lekkage zien te ontdekken.
Heeft iemand een idee?

PS: Het zijn nog de originele gegalvaniseerde tanks
Contest 29

Offline BBorg

 • Full Member
 • ***
 • Posts: 97
 • 29MKII
Re: Constructie watertanks contest29
« Reply #3 on: 16 June, 2013, 15:28:43 »
Je weet zeker dat het om drinkwater gaat?

Valentine

 • Guest
Re: Constructie watertanks contest29
« Reply #4 on: 16 June, 2013, 18:02:25 »
Hmm, al eens de ontluchter gechekt? Die was bij mij de euveldader. Beetje Sikaflex tussen slang en pilar, en klaar.

Groetjes

Alex

Offline pieter2

 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 392
Re: Constructie watertanks contest29
« Reply #5 on: 17 June, 2013, 00:13:56 »
Hi BBborg en Valentine,

Ik denk dat het de drinkwatertanks zijn, omdat het me tot nu toe slechts is voorgekomen met gevulde tanks en als je echt behoorlijk schuin hebt gelegen. Zeker weet ik het niet, daarom zoek ik juist naar de mogelijke verklaring met de watertanks.
Valentine: wat bedoel je met pilar?

vr gr Pieter
Contest 29

JF

 • Guest
Re: Constructie watertanks contest29
« Reply #6 on: 17 June, 2013, 17:48:24 »
Bij onze 33 zaten de tanks (ook?) tegen het schot dat grenst aan de kaartentafel/keuken. Ofwel ik kon de kopse kant van de tank niet zien. Een van de tanks ontluchtte niet goed waardoor die ook nooit helemaal vol raakte met tanken. Toen ik de ontluchting had gerepareerd, kreeg ik de tank wel vol maar bleek die aan die (onzichtbare) kopse kant een lek te hebben (doorgeroest). Bij mij liep er een halve tank de bilge in en toen stopte de overlast weer.
Ik heb de tank eruit gehaald met het idee die te repareren met hardsoldeer. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, ik heb beide tanks vervangen door flexibele zakken van plastimo. Dat leek me een betere oplossing waarmee ik bovendien meer water kon gaan meenemen (2x150ltr).
Tot op heden ben ik er erg blij mee....

Valentine

 • Guest
Re: Constructie watertanks contest29
« Reply #7 on: 19 June, 2013, 16:19:20 »
Hi Pieter,

hmm, dacht dat het pilar heet. De ontluchtingsslang moet ergens aan de Watertank vast. Bij ons is dat een (heel klein) buisje waar de slang over gaat. In het Duits zeggen we Tülle.

Of lek of niet: Ik zou een stalen tank die niet van RVS is toch wel eens vervangen. Lijkt me niet goed schoon te houden ivm met roest edgl. 

Groetjes

Alex

rgeensen

 • Guest
Re: Constructie watertanks contest29
« Reply #8 on: 19 June, 2013, 22:24:26 »
Hallo,
Ik heb net 1 van mijn watertanks vervangen ivm lekkage. Ik kon geen lek in de tank zien toen deze er in zat, maar er was geen andere lekkage in mijn boot (gelukkig). We hebben de metalen tank er uitgehaald, dat ging verbazingwekkend simpel. Ik zag nog steeds geen lekkage. De tank weer helemaal gevuld op de steiger en na een tijdje werd de lekkage pas duidelijk. Een lasnaad was niet meer helemaal waterdicht. Dit was echt niet te zien als er geen water doorheen kwam. Het duurde zeker uren voordat mijn bilgepomp aansloeg overigens, dat kwam dus door de beperkte lekkage. lijkt dus misschien wel op jouw verhaal. Ook ik heb de tank laten namaken bij brocom, ze hebben de oude tank van me gehad, maar de nieuwe paste helaas niet. Terugbrengen vond ik teveel gedoe dus heb ik maar een deel van de betimmering weggezaagd, zat toch onder de vloer. Ik weet niet of ik mijn volgende tank weer daar zou bestellen, maar dat is persoonlijk. Zo te lezen hebben anderen betere evaringen met brocom.

Rob

 • Guest
Re: Constructie watertanks contest29
« Reply #9 on: 12 October, 2013, 22:08:22 »
Hallo, ik ben eigenaar van een Contest 32 CS en heb 5 jaar geleden beide watertanks vervangen.
Beide tanks waren van gegalvaniseerd staal en niet voorzien van een mangat waardoor inspectie en schoonmaken onmogelijk was. Beide tanks eruit gehaald. Goed te doen, veel zorgvuldig sleutelwerk.
Heb de beide tanks laten maken in de Wijk (Bij Meppel) Uitstekende kwaliteit, goede prijs.
Bijkomend voordeel, minder condensatie bij kou omdat kunstof nu eenmaal beter isoleerd als staal.

Advies, niet te lang blijven twijfelen. Een keer goed doorpakken en nooit meer op terugkijken.

Succes

 


BJSoft

SimplePortal 2.3.6 © 2008-2014, SimplePortal